Gietvloeren je ziet ze tegenwoordig overal. Het zijn mooie vloeren met een moderne uitstraling. Er zijn verschillende soorten gietvloeren, die allemaal andere voordelen en natuurlijk ook andere prijzen hebben. Wij vertellen je hier alles over de kosten van een gietvloer en de soorten gietvloeren. Lees dus snel verder!
Epoxy gietvloer
De epoxy gietvloer is een sterke vloer. Over deze vloer kunnen zware voertuigen rijden en het kan ook tegen chemicaliën en zuren. Doordat de vloer zo sterk is en dit allemaal aan kan is deze gietvloer een stuk minder comfortabel. Daarom wordt deze gietvloer vooral gebruikt voor industrievloeren of in openbare ruimtes zoals winkels en showrooms. Epoxy gietvloeren worden dus minder in woningen gebruikt. In deze gietvloer kan zelfs een logo gemaakt worden van bijvoorbeeld het bedrijf waar deze vloer in ligt.
Deze type gietvloer kan wel in woningen geplaatst worden, dit hangt alleen af van een paar dingen. De ondergrond moet stabiel zijn waar deze vloer opgelegd wordt anders is er kans op scheuren. Deze vloer kan ook gaan verkleuren door het zonlicht en er is geen vloerverwarming mogelijk. Dit komt omdat de epoxy gietvloer gevoelig is voor scheuren. Wat wel een voordeel is van deze gietvloer is dat die goedkoper is dan polyurethaan.
Een epoxy gietvloer is een vloer van kunststof polymeer wat komt uit aardoliën. De kosten van deze gietvloeren verschillen, dit hangt af van 2 dingen. Hoe groot de vloer moet zijn en hoe de vloer afgewerkt moet worden. Het gemiddelde wat deze gietvloer kost ligt tussen de 70 en 110 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing.
Polyurethaan gietvloer
Deze gietvloer is speciaal ontwikkeld voor in woningen. De vloer zal niet gaan scheuren, er kan vloerverwarming onder en je krijgt minder snel krassen op de vloer. Een polyurethaan gietvloer heeft erg veel voordelen voor in een woning.
Een polyurethaan gietvloer is van kunststof en is naadloos. Deze vloer kan zelfs over een bestaande vloer worden gelegd. De vloer is heel erg dun namelijk maar een paar mm. Doordat deze gietvloer zo dun is kan het ook als renovatievloer gebruikt worden.
De gietvloer is licht elastisch, doordat de vloer elastisch is kan het tegen warmteverschillen, hierdoor zal de grond niet scheuren. De gietvloer is van zichzelf al wat warmer, in de ochtend heb je dus geen koude voeten. Polyurethaan is van kunststof dit betekend dat het zachter aan zal voelen aan de voeten en daarom erg comfortabel is.
De kosten van een gietvloer
De prijs van een polyurethaan gietvloer is net iets duurder dan een epoxy gietvloer, maar voor een woning heeft een polyurethaan gietvloer meer voordelen. De prijs van deze vloer ligt tussen de 80 en 120 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing. Deze vloeren moeten gelegd worden door een echte vakman het is namelijk moeilijk deze zelf te leggen.
Cementgebonden gietvloer
Deze gietvloer kan een betonlook creëren. Een cementgebonden gietvloer bestaat uit meerdere lagen, deze lagen zijn gemaakt van cement, bindmiddelen en toeslagstoffen. Als laatste laag krijgt deze vloer nog een extra coat, deze coat beschermt de vloer zo goed mogelijk tegen vuil en vocht. Je kan zelf kiezen of je deze coat in een glanzende vorm wilt of toch liever een mat kleur.
Een cementgebonden gietvloer heeft toch nog wel wat handwerk nodig tijdens de plaatsing van deze vloer. Daarom valt het technisch gezien niet onder gietvloeren. In de praktijk is dit toch anders en wordt het wel als gietvloer beschouwd.
Deze vloer is niet geschikt voor ruimtes zoals de badkamer, keuken, toilet. Dit komt omdat deze vloer niet tegen vocht kan, in de rest van de woning kan deze gietvloer wel geplaatst worden.
De prijs van deze gietvloer verschilt, het ligt er namelijk aan op hoeveel vierkante meter deze vloer gelegd moet worden. De gemiddelde prijs ligt tussen de 75 en 120 euro per vierkante meter.
Alle gietvloeren kunnen geplaatst worden in een woning. Echter is de meest geschikte gietvloer voor een woning het polyurethaan. Deze kan namelijk ook tegen vocht en de andere 2 vloeren niet.