Misschien heb je als goede voornemen wel gekozen om energie te besparen. Dit kan natuurlijk zijn om milieuredenen. We willen immers allemaal dat het klimaatprobleem wordt opgelost. Daarnaast kan het ook simpelweg zijn omdat je eens wilt besparen op de energieverbruik want wees eerlijk: elke maand gaat er weer een flink bedraag naar je energiekosten.

Mijn energieverbruik

Vorig jaar was energie besparen ook één van mijn goede voornemens. Hoewel ik alle andere voornemens niet echt gehaald heb, is deze zeker wel gelukt! Ik kan met trots zeggen dat wij, als gezin met 4 personen in een rijtjeshuis, slechts €75 euro kosten per maand hebben aan gas/stroom. Best laag toch?! Ik ben gaan besparen door bewuster om te gaan met energie (is het wel echt nodig dat die verwarming op 20 graden staat? en moeten al die lampen eigenlijk wel aan staan?) Ook heb ik al mijn e27 lampen vervangen. Daarnaast ben ik gaan kijken naar de momenten van mijn energieverbruik. Na 9 uur s’avonds en in de weekenden heb ik namelijk een daltarief, dus waarom werk je dan juist niet de was weg? Ik zet dan ook s’avonds voor het slapengaan pas de vaatwasmachine aan. Het is gewoon een kwestie van gewenning.

besparen op energiekosten

Energie besparen

Daarnaast heb ik werkelijk alle lampen in huis vervangen voor LED verlichting. Het is een investering van echt maar een paar tientjes en onderzoek wijst uit dat je daardoor maarliefst 50% kunt besparen op je energieverbruik. Dat is nogal eens een besparing toch? En laten we eerlijk wezen: het is echt een hele kleine moeite wat iedereen zou moeten doen!  

energie besparen

Aankoop van LED lampen

Tegenwoordig zijn op vele plaatsen led lampen te koop. Ze zijn er in allerlei vormen en kleurgradaties. Het is dus echt niet meer zo dat led lampen altijd een killig wit/blauw licht hebben. Het enige waar je op hoeft te letten is of je een e27 fitting of een e14 fitting hebt. Dit heeft te maken met de dikte van de fitting. E27 lampen hebben dus een fittingdikte van 27 mm. 

Heb je de volgende blogs ook al gelezen?
Geen koude voeten meer dankzij deze tips!
De oplossing voor weinig licht in je interieur