Ga je verhuizen? Dan sta je voor een belangrijke beslissing: wat doe je met jouw huidige woning? Verkopen of verhuren? Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen en de juiste keuze hangt af van jouw persoonlijke situatie, financiële doelen en de marktomstandigheden. Hier is een overzicht om je te helpen bij deze beslissing.
Overwegingen bij verkopen
Bij het verkopen van jouw woning zijn er de volgende zaken om te overwegen;
Snel winst pakken
Met overwaarde is het mogelijk om direct een groot bedrag vrij te spelen. Daar kun je direct iets mee doen en over deze winst hoef je geen extra belasting te betalen. Dit bedrag kun je investeren in een nieuwe woning, je kunt aandelen kopen of je kunt het direct uitgeven. Voor veel Nederlanders is overwaarde de enige manier om snel een grote klapper te maken. Denk er daarom goed over na hoe je dit voor jezelf inzet.
Marktcondities
De vastgoedmarkt blijft in beweging en bij een markt met weinig vraag betekent dit dat je minder winst makt. Zijn de marktcondities gunstig? Dan maak je veel meer winst en ontstaat er bij sommige woningen een enorme overwaarde. In algemene zin neemt de waarde van vastgoed jaarlijks met zo’n 5% toe. Helaas bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Het aanhouden van vastgoed zorgt ervoor dat je onderhevig bent aan de waardeontwikkeling van jouw pand. Op de lange termijn is het vrijwel gegarandeerd dat de waarde toeneemt (10-20 jaar) en op korte termijn (1-5 jaar) blijft het een gok. Direct verkopen haalt dit prijsrisico weg.
Overwegingen bij verhuren
Bij het verhuren van jouw woning zijn er de volgende zaken om te overwegen;
Passief inkomen
Door te verhuren creëer je een bron van inkomsten voor jezelf. Huurinkomsten zijn een aanvulling op de maandelijkse inkomsten die je sowieso al hebt. Het is een uitstekende manier om een nieuwe inkomstenbron te creëren. Met deze inkomstenbron creëer je meer vrijheid en ben je minder afhankelijk van salaris of andere inkomstenbronnen.
Waardebehoud en -groei
Je behoudt het eigendom van de woning en daarmee profiteer je van een stukje waardeontwikkeling op de lange termijn. In gunstige tijden gaat dit om enorme winsten waarvan je profiteert. Via deze link van het CBS is er een visualisatie van de woningmarkt te vinden met alle relevante data rondom de woningwaarde in Nederland.
Flexibiliteit
Mocht je in de toekomst besluiten terug te keren of de woning alsnog te verkopen, dan behoud je die mogelijkheid. Houd er echter wel rekening mee dat je huurders niet zomaar uit het beleggingspand kunt zetten. Huurders hebben huurbescherming en dat is vastgelegd in wet- en regelgeving.
Verantwoordelijkheden
Je bent verantwoordelijk voor onderhoud en eventuele reparaties. Daarnaast dien je om te gaan met lastige huurders en leegstand. Dit zijn zaken waar je verantwoordelijkheid voor moet nemen.
Beheerderskosten
Het beheren van een huurwoning kost tijd en geld. Denk aan advertentiekosten, onderhoud en eventueel beheer door een derde partij. Dit zijn kosten die direct van je rendement gaan.
Financiële risico’s
Er zijn financiële risico’s zoals niet-betalende huurders of huurprijzen die onder druk staan. Door streng te selecteren heb je hier een klein beetje invloed op, de huurmarkt of veranderende wet- en regelgeving is iets waar je niets aan kunt veranderen. Je hebt hier weinig tot geen invloed op.
De keuze tussen verkopen of verhuren is persoonlijk en hangt af van jouw financiële situatie, levensdoelen en bereidheid om te investeren in het beheer van een huurwoning. Beide opties geven financieel voordeel. Tegelijkertijd brengt het ook verantwoordelijkheden en risico’s met zich mee.
Later alsnog verkopen na een periode van verhuren? Hier is meer te lezen over het verkopen van beleggingsobjecten. Daarmee zie je hoe een belegger naar woning kijkt. Heel anders dan een particuliere koper dit zou doen. Ook is hier beschreven hoe je aan een opkoper verkoopt.