Ken je dat? Het zonnetje begint te schijnen, de vogels fluiten, je kijkt naar buiten… en ziet een tuin die eruitziet alsof het elk moment kan meedoen aan een wilde natuurdocumentaire. Geen paniek! Met wat slimme tips en een beetje hulp van bijvoorbeeld degroothoveniers.nl kun je jouw oerwoud zo omtoveren tot een gezellige, onderhoudsvriendelijke plek. Wil je dit graag zelf doen? Lees dan snel verder.
Begin bij het begin
Maak in de eerste plaats een plan. Net als met boodschappen doen zonder lijstje, kun je met willekeurig tuinieren eindigen met tien soorten zaadjes die niet eens naast elkaar kunnen staan. Stel prioriteiten. Wat wil jij het liefst in jouw tuin zien bloeien? Een zee aan bloemen, of liever een praktisch kruidentuintje bij de achterdeur? Door dit te bepalen, voorkom je impulsieve aankopen waarvan de namen klinken als spreuken uit Harry Potter.
Het juiste gereedschap is het halve werk
Zie het als de gereedschapskist van een superheld: zonder kan niet. Zorg ervoor dat jij wat basisgereedschap bij de hand hebt. Je hoeft hiervoor echt geen fortuin uit te geven; vaak heeft opa nog wel ergens in zijn schuur wat liggen wat jij mag redden van roest en vergetelheid.
Ga voor planten die groen blijven
Wil je graag het hele jaar kunnen genieten van een groene tuin, maar heb je geen groene vingers? Kies dan voor planten die weinig aandacht nodig hebben, maar toch mooi blijven. Denk aan de buxus of hulst – deze zijn net zo onverwoestbaar als de Nokia telefoons uit 2000.
Water geven: niet te nat, niet te droog
Het is net als bij het koken van pasta: timing is alles. Te veel water en je plantjes gaan kopje onder; te weinig en ze veranderen sneller in krokante snacks dan dat jij “regenton” kunt zeggen. Hanteer de gouden regel: voel eerst even aan de grond voordat je water geeft. Is deze nog vochtig? Laat die gieter dan nog maar even staan.
Vecht tegen ongewilde gasten
Tja, slakken en bladluizen hebben ook graag hun eigen feestmaal – helaas vaak ten koste van jouw sierplantjes. Voorkomen is beter dan genezen: plaats fysieke barrières (zoals koperband tegen slakken) of lok natuurlijke vijanden (zoals lieveheersbeestjes tegen bladluizen).
Onderhoudsplanning maken
Maak een planning voor regelmatige controle van je tuin. Zelfs als tuinieren geen hobby voor je is, moet je rekening houden met tuinonderhoud. Door regelmatig tijd te besteden aan je tuin voorkom je dat kleine problemen over het hoofd worden gezien. Denk bijvoorbeeld aan een invasie veroorzaakt door ongedierte of plotselinge wildgroei door klimplanten.
Door deze stappen te volgen creëer je zonder al te veel moeite (of groene vingers) toch dat kleine stukje paradijs achter het huis waar iedere buurman jaloers op zal zijn. En vergeet niet: soms is minder echt meer wanneer het aankomt op tuininrichting en onderhoud!