Vandaag bekijken we klimop, een van de drie planten die het feestelijke jaargetijde markeren. Het kan een onbegrepen en onbeminde plant zijn. Laten we proberen daar verandering in te brengen. Dit is de klimop, waarvan de botanische naam Hedera hibernica is. Het gaat hierin niet over de planten die wel de klimop heten, maar die geen klimop zijn.
Waarom je jouw klimop in de tuin zou moeten gebruiken
De Hedera schutting is een geweldig werkpaard in de tuin omdat het groenblijvend is, dieren aantrekt en goed staat op muren. Er zijn ook veel cultivars met verschillende bladvormen en/of bontgekleurd loof.
Deze plant is een uitstekende keuze om muren, schuttingen en boomstronken te verbergen aan de buitenkant. Het is een betrouwbare en kleurrijke plant. Hij parasiteert niet (zoals maretak) en is niet schadelijk voor bomen, maar kan wel zwakke mortel en kiezelsteen aantasten. Snoei hem twee keer per jaar, in de lente en de zomer, zodat hij de structuur waarop hij staat goed behoudt.
De klimop klautert vrolijk om plekken met arme grond, rolt een helder tapijt uit of verlicht de grond tussen struiken in de winter. Perzische klimop, Hedera colchica ‘Dentata Variegata’, zou een goede keuze kunnen zijn met zijn grote geel gerande bladeren. Hedera canariensis ‘Gloire de Marengo’ met zijn rode stengels en grote geelgestippelde bladeren is ook goed, hoewel hij niet helemaal winterhard
De andere inheemse klimop is de klimop schutting, Hedera helix, die een aantal interessante cultivars kent. Zo heeft ‘Buttercup’ helder, geheel geel blad en is ‘Goldheart’ groen met een geel hart. ‘Green Ripple’ heeft golvende randen en ‘Caenwoodiana’ heeft wit nerven op zijn donkergroene bladeren.
Kleine en grote vormen
De jonge bladeren lijken op een slanke hand met tussen drie en vijf verschillende driehoekige lobben. De jonge klimstaaldelen zijn buigzaam en nauwgezet met kleine luchtwortels die het in het huidige gedeelte vastzetten.
Volwassen bladeren vormen uit de vruchtbare bloeistengels die staan in de volle zon. Ze hebben wortels en ze zijn dikker en zelfdragend. De volwassen klimop heeft groengele bloemen met vijf kleine bloemblaadjes. Hij produceert van de herfst tot de vroege winter. Deze zijn rijk aan nectar en leven dus in het wild bij bijen, vlinders, zweefvliegen en andere insecten. Een klimop biedt insecten een plek om te overwinteren.
Vele vogels (zwartkop, lijster, merel, houtduif, roodborstje) maken gebruik van de besjes en vruchten die uit deze klimop ontstaan. Ze kunnen van het einde van de winter tot midden lente gegeten worden. Sommige vogels maken zelfs een nest van de klimop waar ze graag rustig gaan leven. Ivy wordt vaak gebruikt als een betrouwbare groenblijver in containerbeplantingen. Het heeft veel meer mogelijkheden en kan precies bieden wat je nodig hebt in de tuin.