Ik was al jaren samen met Jim voordat we gingen samenwonen. Een flinke uitzet hadden we dus al bij elkaar gespaard en verzameld. Er was echter 1 ding die we nog niet hadden. Daar kwamen we die eerste april achter. Benieuwd wat? Ik ga het met je delen in deze blog!

Hijs de vlag! 

Ik vind het zo gezellig als op Koningsdag (dat was dus de verwijzing naar April) alle vlaggen worden opgehangen. Gelukkig zijn er in onze straat enorm veel huizen die fanatiek meedoen. Het straalt zo’n eenheid uit! Ik vind het dan ook jammer dat veel mensen nog steeds geen vlag hebben. Wat is nou een huis zonder een Nederlandse vlag op bepaalde dagen?! Geen excuses want de investering is ook enorm laag. Een Nederlandse vlag met stok en wimpel kost ongeveer 40 euro. En daar kun je natuurlijk jaren mee doen. Iedereen zou dus een vlag in huis moeten hebben. 

vlaggenprotocol

Steeds populairder 

Ik vind het ook erg leuk te zien dat veel mensen vlaggen met een lokale vlag. Zelf wonen wij natuurlijk in Brabant en zie je bij vele huizen (waaronder ook bij ons in de straat) een mooie rood-wit geblokte Brabantse vlag hangen. Sinds kort heb ik ook een Brabantse vlag. Deze kocht ik bij Vlaggenclub. Buiten provincie vlaggen hebben ze ook regionale vlaggen en gemeentevlaggen. Altijd een mooie vlag dus voor aan de voorkant van jouw gevel!

regels ophangen vlag
brabantse vlag

Het vlaggenprotocol

Je weet waarschijnlijk wel dat er een vlaggenprotocol bestaat. Toch is het belangrijk om te weten dat je nooit strafbaar bent als je de vlag uithangt. Er is namelijk geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe je moet vlaggen. Je mag hem dus altijd ophangen als je wilt. Genoeg redenen (verjaardag, slagen voor een examen, zwemdiploma, huwelijk etc) om een vlag op te hangen bij je woning.

Wel zijn er natuurlijk een aantal gewoonten en gebruiken. Deze staan beschreven in het vlaggenprotocol.

Even een reminder van het vlaggenprotocol: 

 • Haal je vlag ‘s avonds (na zonsondergang) altijd naar binnen 
 • Zorg dat je vlag het verkeer niet belemmerd. 
 • De wimpel doe je er alleen aan op Koningsdag, de verjaardagen van Koningin Maxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje. 
 • De data waarop je kunt vlaggen (en rijksgebouwen dit ook doen):
  31 januari verjaardag van prinses Beatrix
  27 april Koningsdag
  4 mei Dodenherdenking, Vlag halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang 
  5 mei Bevrijdingsdag
  17 mei Verjaardag van Koningin Máxima
  laatste zaterdag in juni Veteranendag
  15 augustus formeel einde Tweede Wereldoorlog
  7 december verjaardag van de Prinses van Oranje 15 december Koninkrijksdag