Overweeg je om je woning te verduurzamen? Je gasverbruik verminderen of zelfs volledig aardgasvrij gaan wonen? Duurzaam wonen is helemaal hot en in 2050 moeten alle woningen in Nederland aardgasvrij zijn. Maar hoe pak je dat aan, gasvrij wonen? Waar moet je op letten als je je woning gaat verduurzamen? Wij geven je graag drie tips!

1. Laat je persoonlijk adviseren

Wonen zonder aardgas begint met een goed advies. Een advies dat volledig op jouw persoonlijke situatie is afgestemd. Hierbij kijkt een adviseur onder andere naar de samenstelling van je gezin, werk- en/of woonsituatie, wensen en behoeftes. Niet alleen voor nu, maar vooral ook voor de toekomst. Daarnaast wordt gekeken naar de isolatie van je woning en (bijvoorbeeld) de manier waarop je nu verwarmt: middels radiatoren of vloerverwarming. Check in deze fase ook even bij je gemeente het zogenaamde ‘warmteplan’: hierin is opgenomen wanneer en hoe jouw wijk van het aardgas gaat. Eén van de partijen die je kunt vragen om een persoonlijk advies op maat, is Enirgy B.V. in Schijndel (Noord-Brabant).

2. Kijk naar kwaliteit

Tussen verschillende oplossingen voor aardgasvrij wonen bestaat veel verschil. Dat geldt zowel voor de adviezen die je krijgt als voor de producten zelf. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor elektrische infraroodverwarming om je woning te verwarmen. Maar het rendement van de verschillende panelen en merken in de markt verschilt enorm. Een lagere prijs betekent dus niet altijd dat je beter af bent. Dat geldt niet alleen voor infraroodverwarming, maar ook voor andere vormen van gasloos verwarmen, koken zonder gas en oplossingen voor warm water zonder gas. Laat je hierover goed informeren door een onafhankelijke partij. 

aardgasvrij wonen

3. Kies een slimme mix van gasloze oplossingen

Wanneer je gaat voor gasvrij wonen, kies dan een slimme mix van oplossingen. Dat betekent dat je niet alleen kijkt naar prijs en kwaliteit, maar ook naar comfort, rendement en gemak. Heb je bijvoorbeeld al vloerverwarming liggen? Dan kan een warmtepomp in jouw situatie een goed idee zijn. Met een warmtepomp hoef je dan technisch gezien namelijk wat minder te ‘sleutelen’ aan je woning. Maak je gebruik van radiatoren, dan is infraroodverwarming waarschijnlijk een beter idee. Het installeren van een warmtepomp is dan namelijk technisch gezien én qua rendement en duurzaamheid weer wat minder slim. Kies dus een slimme mix van oplossingen die optimaal passen bij jou en je woonsituatie. Vergeet daarbij bovendien je comfort niet! Want de tijd dat duurzaam wonen gepaard ging met ‘warme sokken en een extra trui aan’ is (al lang) voorbij! Sterker nog: gasvrij wonen en comfort gaan uitstekend samen!