In de wereld van verzekeringen kun je soms door de bomen het bos niet zien. Ik help je daarom een handje op weg. Welke verzekeringen moet je nou echt hebben als huisbezitter? Ik som ze even op en licht ze toe!
Verzekeringen als huisbezitter
Het hebben van een eigen huis brengt ook vele verantwoordelijkheden met zich mee. Je betaalt het huis waarschijnlijk niet in één keer met contant geld, dus heb je een schuld bij de bank. Je moet daarom wel goed “zorgen” voor je huis, want zolang deze schuld niet afgelost is, is het huis eigenlijk dus nog van de bank. Door middel van verzekeringen vang je eventuele risico’s op, maar welke zijn nou echt noodzakelijk? De premies kosten namelijk ook elke maand enorm veel geld.
Opstalverzekering
Een opstalverzekering is vrijwel bij iedere hypotheekverstrekker verplicht. Bij een verhuizing verandert je opstalverzekering ook. Het is namelijk afhankelijk van de waarde en type van je woning. Een opstalverzekering vergelijken is dus altijd een slimme keuze. Bij een opstalverzekering verzeker je alles wat vast zit aan het huis (zoals bijvoorbeeld je dak) tegen schade door brand, storm, waterschade en inbraak.
Inboedelverzekering
Je wilt natuurlijk ook dat alle spullen die niet vastzitten aan het huis, verzekerd zijn tegen schade. Een inboedelverzekering afsluiten is daarvoor de oplossing. Spullen zijn verzekerd tegen diefstal, lekkage en brand. Toch verschillen inboedelverzekeringen flink. Laat je kind jouw iPad vallen dan kan het zomaar zijn dat je verzekering het niet dekt. Lees je daarom goed in en beslis wat voor jou de slimste keuze is. Houd er ook rekening mee dat je een inboedelverzekering moet laten mee veranderen aan jouw situatie. Heb jij bijvoorbeeld een nieuwe dure hobby waarbij veel dure spullen in huis liggen, is het wellicht verstandig je inboedelverzekering te checken en aan te passen naar de nieuwe waarde.
Overlijdensrisicoverzekering
Wanneer je een hypotheek afsluit, is vaak een overlijdensrisicoverzekering nodig. Heel simpel: jij of je partner overlijdt voor een bepaalde datum, dan keren ze een bedrag uit. Dit bedrag maakt het voor jou mogelijk om je huis te kunnen blijven behouden. Hoe hoog dit bedrag is, is afhankelijk van wat je verzekerd. Ook goed om over na te denken dus.
Woonlastenverzekering
Deze verzekering is niet verplicht. Het is dus de vraag of deze voor jou interessant is. Bij een woonlastenverzekering keert de verzekering een bedrag uit wanneer je arbeidsongeschikt of werkloos raakt. Je kunt op die manier je hypotheeklasten gewoon nog betalen. Heb je een mooie buffer op je spaarrekening, een lage hypotheek of een mooi tweede salaris van je partner waardoor deze hypotheeklasten geen risico zouden vormen wanneer er één salaris weg zou vallen, is het wellicht niet interessant om je hiervoor te verzekeren.
Naast deze verzekeringen zijn er nog meer verzekeringen die nuttig kunnen zijn voor jou als huisbezitter. Zo kan een bijstandsverzekering je helpen wanneer je onenigheid krijgt met je buren etc. Lees je daarom goed in en besluit wat voor jou van belang is!