Het grootste gedeelte van de woningen in Nederland is bedekt met dakpannen. De dakpannen worden op het dak gelegd om de afvoer van hemelwater te besturen. Daarnaast zorgen de dakpannen er ook voor dat er geen vochtproblemen in het huis ontstaan. Ook kunnen dakpannen een isolerende werking hebben. Naast dakpannen, zijn er ook nog andere manieren om je dak te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan bitumen dakbedekking. Toch wordt er in de meeste gevallen gekozen voor het leggen van dakpannen. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de kwaliteit van de dakpannen of het uiterlijk. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor design dakpannen uit Italië voor je dak. Dit zorgt voor een excentrieke uitstraling van je dak. In dit artikel willen we je graag op de hoogte brengen van de voordelen van hoge kwaliteit dakpannen.

Goede waterafvoer met dakpannen

Er is een belangrijke reden waarom er met dakpannen op het dak gewerkt wordt. Dit is namelijk voor de waterafvoer van hemelwater. Als het gaat regenen, komt er veel water op het dak. Dit water wil je natuurlijk niet in je woning krijgen. Hiervoor is het de waterafvoer erg belangrijk. De dakpannen zorgen ervoor dat het water op een veilige manier naar beneden worden vervoerd. Om ervoor te zorgen dat het water niet op het terras op de Terrazzo Tegels komt, zijn er in Nederland altijd dakgoten geplaatst. Door de dakpannen wordt het water afgevoerd naar de dakgoot. Deze vervoerd het water vervolgens af naar het riool. Dit zorgt ervoor dat het water op een goede manier gebruikt kan worden en er zo min mogelijk overlast veroorzaakt wordt.

Dakpannen zijn erg stevig

Als je gaat voor dakpannen, is het belangrijk dat je altijd een goede kwaliteit kiest. De dakpannen hebben namelijk verschillende sterktes, waardoor ook de levensduur heel anders kan zijn. Dakpannen gaan over het algemeen extreem lang mee. Hierdoor zijn ze voor veel woningen een zeer goede en goedkope optie. Dakpannen gaan hierdoor ongeveer 50 jaar mee. In sommige gevallen is het zelfs nog langer dan deze 50 jaar. Als je de dakpannen bijvoorbeeld ieder jaar schoon laat maken, kun je de levensduur verlengen.

italiaanse kwaliteit dakpannen

Verschillende soorten dakpannen

Er zijn enorm veel verschillende soorten dakpannen die je kunt kiezen. In Nederland wordt er over het algemeen gekozen voor kleidakpannen. Deze worden gebakken uit aarde en zijn het meest gebruikt voor het Nederlandse dak. Een andere benaming voor deze hoge kwaliteit dakpan is keramische dakpan. Deze kun je herkennen aan de opvallende oranje kleur. De dakpannen zorgen voor een tijdloze uitstraling voor je woning. Je kunt er ook nog voor kiezen om de hoge kwaliteit dakpannen in een andere kleur te nemen. Zo zie je bijvoorbeeld steeds vaker zwarte of donkergrijze dakpannen in het straatbeeld komen.

Hoge kwaliteit dakpannen zorgen voor een goede bescherming tegen vocht

Alle dakpannen zijn erop gericht dat hemelwater op een goede manier van het dak wordt weggespoeld. Vervolgens kun je er ook nog voor kiezen om platte dakpannen te leggen op het dak. De meeste dakpannen hebben namelijk een golvend design. Door het gebruik van platte dakpannen, wordt de kans op vocht beschadigingen in het dak nog kleiner. Dit komt doordat de dakpannen strakker op elkaar aansluiten en er zo minder gaten overblijven voor het water om binnen te dringen. Let er wel goed op dat deze dakpannen op een juiste manier worden gelegd. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat er zo min mogelijk problemen kunnen ontstaan. Tot slot kun je de platte dakpan ook nemen met een sluiting en ribben voor een optimaal resultaat!