Dit jaar gaan we voor subtiele kleuren in huis. Door minder verzadigd, understated kleuren te gebruiken voor de raamdecoratie kun je elders in de ruimte juist meer speelse elementen introduceren, met behoud van een uitgekiende balans in het geheel. Dit en meer trends vind je op deze pagina.

1. Oversized gordijnen

Hoewel we vraagtekens plaatsen bij deze trend zien we het wel steeds vaker terugkomen. Oversized gordijnen zijn eigenlijk nét iets te lang waardoor ze iets op de vloer hangen. Als de stof van een goede kwaliteit is kan dit mooi vallen, maar wanneer de kwaliteit minder briljant is zal het er al snel slordig uitzien. Houd er tevens rekening mee dat de kans op vervuiling aanzienlijk hoger ligt met gordijnen die tot aan de vloer komen.

2. Maatwerk raamdecoratie

Standaard maat gordijnen worden nog steeds verkocht, toch zien we dat er steeds vaker wordt gekozen voor wat luxere raamdecoratie op maat. Dit lijkt duurder te zijn maar dat valt in praktijk vaak reuze mee. Zo kun je zelf inmeten en direct via de webshop gordijnen bestellen. Sommige winkels sturen je desgewenst enkele stalen op om er zeker van te zijn dat de kleur ook in het echt mooi staat in jouw interieur.

Bij meten moet je met verschillende zaken rekening houden waarbij er een keuze bestaat tussen ‘op de dag’ en ‘in de dag’. Dit betekent niets anders dan ‘over het kozijn’ of ‘binnen het kozijn’. In de webshop zal hier doorgaans wel informatie over staan, neem anders even contact op met de leverancier voor meer informatie.

3. Velours overgordijnen

Er zijn eigenlijk twee raamdecoratie trends die parallel lopen aan elkaar. Strakke rolgordijnen op maat enerzijds en decoratieve velours gordijnen anderzijds. Velours is een materiaal en decoratie stijl die helemaal terug is van weggeweest, je kunt er een woonkamer mee transformeren. Net zoals met verticaal bewegende gordijnen het geval is kun je ook schuifgordijnen automatiseren. Dat is met delicate materialen zeker geen overbodige luxe. Dit werkt door een speciaal kastje van Somfy op de standaard gordijnrails te plaatsen. In plaats van dat je zelf aan het materiaal trekt zal het gordijn dankzij het kleine motortje vanzelf in beweging komen.

Een andere bijzondere trend is hands-free gordijnen openen. In dit geval is er een sensor aanwezig die detecteert als je dicht bij de gordijnen in de buurt komt. Zo kun je zonder aanraking toch de raamdecoratie bedienen. Naast het gebruiksgemak blijven de gordijnen langdurig in optimale conditie zonder vingerafdrukken en viezigheid. Gemak dient de mens!

4. Verduisterend in de slaapkamer

Steeds meer mensen dragen een smartwatch die niet alleen de activiteit bijhoudt overdag, maar ook in de nacht nauwkeurig vastlegt hoe goed je slaapt en of je voldoende REM slaap krijgt. De onlangs verschenen Nest Hub versie 2, een schermpje om je smart home aan te sturen, is ontworpen voor gebruik op je nachtkastje en is nu uitgerust met software die meet of je te hard snurkt. Met andere woorden; slapen is de nieuwe health trend. Niet iedereen zal op prijs stellen dat een schermpje oordeelt over tandenknarsen of snurken in de nacht, dat beter slapen meer energie oplevert staat natuurlijk vast.

Een duidelijke raamdecoratie trend op de slaapkamer dit jaar is verduisterende gordijnen. In de lente komt de zon al rond een uur of zes op, wat niet iedereen zal waarderen in het weekend. Met gordijnen van een verduisterend materiaal bepaal je zelf op welke tijden je gaat slapen en weer opstaat, wat niet alleen voor nachtwerkers interessant is. Daarnaast heb je ook meer privacy omdat er geen licht meer doorschijnt.

5. Huisautomatisering

We hebben zojuist de Nest Hub genoemd, die kun je koppelen aan het smart home systeem van Somfy. Deze Franse fabrikant van raambekleding en gemotoriseerde gordijnrails heeft diverse opties voor gebruik in een smart home omgeving. Dus die verduisterende gordijnen in de slaapkamer kunnen voortaan automatisch openen, zo hoef je geen wake-up light meer aan te schaffen. Je kunt ook de plisségordijnen in de huiskamer openen terwijl je op zolder zit. Of koppel er een lichtsensor aan en laat de technologie voortaan het openen en sluiten van je gordijnen regelen.

Als je met huisautomatisering aan de slag gaat zijn de mogelijkheden eindeloos. Dit heeft ook nadelen, want waar moet je beginnen? Verlichting en raamdecoratie vullen elkaar perfect aan. Na zonsondergang laat je de gordijnen in huis sluiten en de verlichting inschakelen. Dit werkt ook als je niet thuis bent. Je zult ook vaker overdag de gordijnen even (laten) sluiten bij felle zon waarmee je de woning koel houdt. Koppel het systeem aan een slimme luidspreker en een spraakassistent zoals Siri of Hey Google en je hoeft nooit meer dat zachte velours aan te raken. Dat is bijna jammer, maar het bespaart je wel op stomerij kosten!