Wanneer je mijn blogs leest, ben je waarschijnlijk gek op interieurstyling en ben je daar ook thuis mee bezig. Wellicht heb je een prachtig interieur die je ook graag wilt delen met de buitenwereld.  Zo begon ik ongeveer 5 jaar geleden een Instagram account. Simpelweg door wat foto’s van mijn huis te delen.  Inmiddels heb ik ruim 23 duizend volgers die ik dagelijks mag inspireren met mijn huis.  Tijd om dus wat tips te delen om mooie foto’s van je interieur te maken.  

Foto’s van je interieur 

Uiteraard beginnen we bij de basis: zorg dat je over goede apparatuur beschikt. Hoewel ik thuis een spiegelreflex camera heb, maak ik altijd foto’s met mijn smartphone. Het gaat namelijk een stuk sneller en daarnaast vind ik de nabewerking (later in dit artikel hier meer over) veel gemakkelijker op je telefoon. Zorg wel dat je een goede telefoon hebt (ik gebruik de Samsung S21 Ultra) en daarnaast moet hij helemaal heel zijn.  Geen barsten in het scherm dus. Ik heb laatst mijn scherm laten repareren bij Thephonelab Haarlem. Dat kijkt wel zo fijn naar het resultaat op je scherm. 

Natuurlijk kun je ook allerlei hulpmiddelen gebruiken, zoals een statief of een gymball om ervoor te zorgen dat foto’s recht zijn en niet bewogen. Heb je zelf een vaste hand,  dan hoef je deze investering natuurlijk niet te doen. 

Het perfecte plaatje

Je foto kan nog zo goed genomen worden, als je interieur niet juist is dan ziet het er nog niet goed uit. Zorg dus dat je het volgende doet voordat je een foto maakt;

  • Ruim prullaria op.  Naast het feit dat dit er rommelig uit kan zien op de foto, kan het ook nog eens afleiden van de mooie items in je interieur. Voorbeelden: prullenbak (wanneer deze niet interieurproof is), fruitmand (felle kleuren van het fruit kunnen vloeken met andere kleuren in je interieur, post etc. 
  • Stofzuig even van te voren.  Je wilt natuurlijk geen kruimels die afleiden op beeld
  • Speel met het licht in huis.  Je kunt natuurlijk het beste midden op de dag foto’s maken, omdat je dan het meeste natuurlijk licht in huis hebt. Mocht de zon in de zomer echter te veel zijn, sluit dan je jaloezieën of gordijnen deels.
  • Maak foto’s vanuit de beste hoeken (lage positie en gebruik je rasterweergave om ervoor te zorgen dat je foto recht wordt genomen) 

Foto’s nabewerken 

Natuurlijk kun je jouw foto’s ook nog een beetje nabewerken. Overdrijf hierin zeker niet! Dat maakt de kwaliteit van je foto namelijk een stuk slechter en daarnaast wordt het resultaat er niet altijd mooier op. Wat je wel een klein beetje aan kunt passen is bijvoorbeeld de belichting en de scherpte. Ik gebruik hiervoor de app Snapseed. 


Ga snel aan de slag met deze tips! En denk je nog even aan die telefoon reparatie Haarlem? Ook als je jouw telefoon laat vallen tijdens het maken van interieurfoto’s (ik spreek uit ervaring).