De winter is op volle toeren. Het ijs ligt ‘s ochtends alweer op de daken en zelfs met een klein laagje op je planten of grasveld. Je merkt dat het in huis ook steeds frisser wordt. Tijd om je woning warm te houden! Hoe je dat het beste kunt doen? Je leest hier de 5 beste manieren;

1. Isoleren 

Je hoort het zo vaak, maar ik kan het ook niet vaak genoeg benadrukken. Isoleren! Je kunt je woning nog zo warm stoken, als het vervolgens door alle kieren en naden van je huis weer naar buiten vliegt, heb je er nog niets aan. Zeker bij oudere woningen is isoleren echt noodzakelijk. Je kunt isolatie voor werkelijk vanalles kopen; de vloer, de wanden en natuurlijk het dak. Bekijk de mogelijkheden eens goed en bedenk vervolgens wat er bij jou ook nog beter kan. Het lijkt misschien een flinke investering (waarvan je in eerste instantie weinig terugziet), maar zodra je jouw jaarnota ziet van de energieleverancier, ben je maar al te blij dat je er iets aan gedaan hebt!

2. Gas of elektra 

In mijn andere blog (zie de link hieronder), lees je dat wij ons oude huis verwarmen met elektra. De basis tot 17 graden verwarmen we met gas, maar alles daarboven lukt met elektrische convector kachels. In het voorjaar gebruiken we een airco (die ook kan verwarmen). Let wel op: het is niet altijd voordeliger. De gasprijzen zijn enorm hoog op het moment, maar voor ons is dit extra interessant omdat we ook nog eens zonnepanelen hebben. Die energiekosten pakken we dus weer terug door onze opbrengst van de panelen. 

3. Ventileren 

Dit is iets wat veel mensen vergeten. Het is koud buiten dus houdt iedereen zijn ramen en deuren gesloten. Dit is echter niet optimaal. De lucht in je woning wordt hierdoor oud en droog. Buiten het feit dat dit natuurlijk niet heel goed is voor je gezondheid, is het ook nog eens lastiger verwarmen. Frisse en daarmee vochtigere lucht van buiten is gemakkelijker te verwarmen. Hierdoor hoeft je verwarming minder hard te draaien. Een half uurtje ventileren in de ochtend is in de winter al vaak voldoende! 

4. Gebruik warmte die je toch al had 

Warmte die je toch al had? Jazeker. Wanneer jij ‘s avonds die sterrenchef ovenschotel uit de oven haalt, laat je de deur van de oven gewoon even open staan. Die warmte kun jij namelijk enorm goed gebruiken in je huis. Hetzelfde geldt voor de douchedeur. Dit is vochtige en warme lucht. 

woning warm houden

5. Maak het gezellig 

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind de winter altijd enorm gezellig. Heerlijk de kaarsjes aan en gezellig op de bank ploffen met een dekentje. Deze twee dingen zorgen voor extra warmte en dat jij het warmer hebt. Let er met kaarsen wel op dat je ecologische kaarsen hebt om de luchtkwaliteit goed te houden. Daarnaast natuurlijk ‘s ochtends even goed luchten. 


Lees ook hoe wij met een huishouden van 4 personen, met een woning van ruim 200 m2 dat in de jaren 50 gebouwd is, een energierekening hebben van slechts 70 euro per maand