Iedereen weet dat je op dit moment niet blij wordt van je energierekening. Waar je voorheen misschien wilde besparen op energiekosten vanwege milieu oogpunt, moeten tegenwoordig ook veel mensen besparen op energiekosten simpelweg omdat het onbetaalbaar wordt. Ik durf mezelf best wel een ster in energie besparen te noemen.  Benieuwd hoe ik het doe? Lees dan snel verder!

Besparen op energiekosten

Voorkomen is beter dan genezen! Voor ik mijn tips met jullie ga delen,  wil ik eerst even aandacht vragen voor het contract met je energieleverancier.  Hoe vaak kijk je hier nou eigenlijk naar? Er zijn enorm veel mensen die geen idee hebben wat hun tarieven nu eigenlijk zijn en wanneer hun contract afloopt. Ga er eens een avondje goed voor zitten. Bekijk je leverancier,  je verbruik en ga vervolgens aan de slag om te kijken of het niet goedkoper kan. Energieleveranciers vergelijken is nog nooit zo belangrijk en kostenbesparend geweest! 

Energieverbruik

Kijk ook eens of je jouw energieverbruik inzichtelijk kunt krijgen. Niet alleen per maand, maar zelfs per dag of uur. Vaak kun je ook zien welke productgroep in huis het meeste verbruikt. Bij ons is dat bijvoorbeeld ook wassen en drogen. Verlichting gebruiken wij nauwelijks (jij wellicht ook in de zomer) waardoor besparen op energiekosten niet daar te halen valt.  Ik kan dus beter een extra wasje drogen in de zon in plaats van in de wasdroger.  Dat heeft groter effect.  Wellicht is bij jou wel verlichting het probleem en kun je daar meer op letten.  Hieronder enkele tips per groep. 

Wassen en drogen

Op wassen en drogen kun je eigenlijk vrij eenvoudig besparen. Was minder vaak. Soms is het al voldoende om kleding even te laten luchten. Ook handdoeken waar je jouw haren mee hebt afgedroogd na het douchen, kun je prima nog een extra keer gebruiken. Zorg er wel voor dat je alleen maar volle trommels wast. Anders verbruikt je wasmachine of droger meer. Zet je wasmachine op eco stand voor een dagelijks wasje. De wasdroger verbruikt minder met drogerballen erin en stop er ook eens een droge handdoek bij. 

besparen op energiekosten

Sluipverbruik

Dit verbruik is het meest zonde. Het is namelijk geen energie die je actief gebruikt. Het is dus eigenlijk een lekkende kraan in het geheel. Zonde! Kijk eens welke apparaten op stand by staan.  Nu vind ik zelf je TV op stand by aan laten wel fijn, maar wist je dat bijvoorbeeld je espressomachine ook stroom verbruikt terwijl je niet eens een bakje koffie zet. Trek daarom de stekker er gewoon uit na gebruik. 

Koelen

Zet de koelkast eens een graadje warmer en zorg dat je hem juist indeelt (er zijn koelere plekken in de koelkast voor bijvoorbeeld fruit). Ook kun je eens kijken of je überhaupt een koelkast kunt uitzetten. Wij hebben bijvoorbeeld in de zomer een extra koelkastje in de schuur, maar hier ligt vrijwel niets in tijdens de wintermaanden. Gewoon uitzetten dus! 

besparen energiekosten

Keukenapparatuur 

Wanneer ik HelloFresh gebruik,  zie je mijn verbruik hier flink stijgen. De oven verbruikt namelijk best wel wat energie.  De warmte blijft best lang in de oven hangen. Ik zet daarom de oven altijd al 5 minuten eerder uit. Vervolgens laat ik de schotel nog in de oven staan. In de winter open ik de oven naderhand.  Deze warmte zorgt er soms wel voor dat het in huis 1 graad warmer wordt.  Bespaar je daar ook direct op! 

energiekosten besparen

Verlichting en entertainment 

Hier kan ik heel simpel zijn: verbruik gewoon niets wat je niet gebruikt.  Ben je er niet? Zet het uit! Kijk je eigenlijk geen TV omdat je op je telefoon zit te scrollen? Zet hem dan gewoon uit. Geeft een kaarsje eigenlijk ook al genoeg licht? Zet deze dan aan in plaats van een lamp.  Ik heb ook enkele led lampjes op batterij. Deze gaan heel lang mee en neem ik mee wanneer ik me door het huis beweeg. 

verlichting besparen

Naast het besparen op energiekosten, besparen wij nog extra doordat we zonnepanelen hebben. We krijgen op dit moment dus (zeker in de zomermaanden) vaak geld terug van de energieleverancier. Echt even de moeite om te kijken of deze investering ook interessant is voor jou.