Ik schreef er al eens vaker een artikel over: kunststof kozijnen. Niet zo vreemd, want ze worden steeds populairder. Zeker nu veel mensen hun kozijnen laten vervangen voor nieuwe kozijnen met een hoge isolatiewaarde om hun gas- en energierekening wat te kunnen verlagen. In dit artikel beantwoord ik veelgestelde vragen om kom je alles te weten over kunststof kozijnen. 

Welke kleuren zijn er?

Het aantal kunststof kozijnen kleuren is enorm veelzijdig en groot. Ze zijn namelijk verkrijgbaar in alle denkbare RAL-kleuren. Vroeger werd er vooral gekozen voor lichte kleuren, maar tegenwoordig zie je ook dat veel mensen kiezen voor donkere kozijnen voor een moderne en stoere uitstraling. De populairste kleuren zijn op het moment bijvoorbeeld zwart (RAL 9005), antracietgrijs (RAL 7016), staalblauw (RAL 5011) en zwartbruin (RAL 8022). 

Wat is de levensduur van kunststof kozijnen?

Over het algemeen hebben kunststof kozijnen een lange levensduur. Ze gaan namelijk ongeveer 50 tot 75 jaar mee. Een leven lang kun je dus wel stellen. Dat maakt het dan ook zeer interessant om hiervoor te kiezen. Kunststof kozijnen hebben nauwelijks onderhoud nodig. Houten kozijnen daarentegen moeten natuurlijk om de zoveel jaar een nieuwe verfbeurt krijgen om het hout te beschermen. 

Kunnen kunststof kozijnen ook bij een klassiek pand? 

In nieuwbouwhuizen worden tegenwoordig vrijwel altijd kunststof kozijnen geplaatst. Ook moderne woningen krijgen ze vaak. Mensen met een klassiek pand zijn echter vaak nog terughoudend. Ze denken dat het niet past bij het karakter van het huis. Tegenwoordig zijn er echter ook kunststof kozijnen verkrijgbaar met een houtlook. Zo lijkt het alsof je houten kozijnen hebt (die passen bij het karakter van je woning), maar heb je de voordelen van de ander. 

Kun je subsidie krijgen voor de aanschaf van kunststof kozijnen? 

De overheid doet er de laatste jaren alles aan om duurzame investeringen te stimuleren. Je krijgt bijvoorbeeld ook subsidie wanneer je jouw woning laat isoleren, wanneer je zonnepanelen laat plaatsen, maar hoe zit dat met deze aankoop? Ook daar is het mogelijk subsidie voor te krijgen. Zo wordt de investering ineens een stuk aantrekkelijker. Doe even goed onderzoek om te kijken waar je recht op hebt. Het valt onder de ISDE: Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. 

kunststof kozijnen

Wat is het VKG keurmerk? 

Wanneer je ze aanschaft, wordt er vaak gezegd dat je moet letten of een leverancier een VKG keurmerk heeft. VKG is de brancheorganisatie die let op het proces en eindproduct. Het keurmerk geeft jou zekerheid. Je bent verzekerd van de aankoop van goede kwaliteit. Daarnaast krijg je 10 jaar garantie op product en montage op basis van VKG Keurmerkgarantiecertificaat. Daarnaast houden ze controle en focus op de duurzaamheid in de keten. Een kunststof kozijn kan wel 10 keer gerecycled worden. Het is dus zeker de moeite om te zoeken naar een leverancier met een VKG keurmerk! 

Lees ook eens;