Toen ik 10 jaar geleden ons eerste huis kocht, waren we nog niet getrouwd. We stelden daarom een samenlevingscontract op. Helaas merk ik in mijn omgeving dat er veel onbekend is over het samenlevingscontract en wordt er daarom niet altijd een opgesteld. Dat kan vervolgens enorm veel rompslomp betekenen als de relatie het helaas niet overleefd. Tijd dus om er eens een duidelijk en helder artikel over te schrijven. Waarom zou je een samenlevingscontract moeten nemen? Wat moet je hier allemaal over weten? Wat kost een samenlevingscontract? En wist je bijvoorbeeld al dat je een samenlevingscontract ook online kunt opstellen? Deze vragen zullen hieronder worden beantwoord!

Wat is een samenlevingscontract?

Samenwonen is een enorm leuke ontwikkeling in jullie relatie. Stiekem is het natuurlijk ook een beetje spannend. Je gaat namelijk wel echt iets aan met zijn tweeën. Wellicht neemt de één iets meer geld mee dan de ander of heb jij al een hele uitzet die je meeneemt. Daarnaast weet je niet wat de toekomst jullie brengt. Het is daarom belangrijk enkele zaken vast te leggen in een samenlevingscontract.

Enkele redenen waarom je een samenlevingscontract zou moeten opstellen;

  • Recht om in de woning te blijven wonen wanneer er onverwacht iets overkomt met één van beide. (Wanneer je partner overlijdt en je komt ook nog eens op straat te staan, is dat niet echt bevorderlijk voor het rouwproces)
  • Recht op partnerpensioen
  • Je bespaart inkomstenbelasting omdat je elkaars fiscale partner bent (Die investering van het samenlevingscontract heb je er dus zo weer uit!)
  • Duidelijkheid over wie wat betaalt en hoe het gaat als je uit elkaar gaat (Je kunt het tot in detail vastleggen. Heb jij persoonlijke bezittingen die je voor jezelf wilt houden, leg dit dan vast in een lijst)
samenlevingscontract online

Kosten samenlevingscontract

De kosten van een samenlevingscontract kunnen verschillen. Dit ligt namelijk aan jullie situatie en aan de notaris die je uitkiest. Daarnaast zijn de kosten ook een stuk hoger als je er direct testamenten bij laat maken (aan te bevelen, want deze moet je anders opnieuw opstellen als je kinderen krijgt) .

Weet je nog dat ik het in de eerste alinea had over het online opstellen van een samenlevingscontract? Dat is dus dé manier om te besparen op de kosten van een samenlevingscontract. Je vult zelf het contract online in en vervolgens hoef je alleen je

handtekening nog even te zetten bij een notaris. Je hebt dan een ‘gewoon’ notarieel en officieel samenlevingscontract, maar doordat de notaris veel minder tijd kwijt is, kan de prijs flink lager uitkomen. Daarnaast biedt het ook nog eens het voordeel dat je het contract op je gemak kunt doorlezen. Mocht je zaken niet helemaal begrijpen, dan kun je dit gewoon opzoeken en hoef je je niet bezwaard te voelen om uitleg te vragen aan de notaris.