We zijn de laatste jaren massaal aan het klussen gegaan in en om huis. Meer ruimte in huis hebben is een behoefte die bij veel mensen de laatste jaren is ontstaan, omdat we tegenwoordig veel meer thuis zijn. Werk jij bijvoorbeeld ineens thuis? Dan is een aparte werkkamer wel een grote wens (en noodzaak). Je kunt deze extra ruimte super eenvoudig realiseren met een dakopbouw. Wat nou precies het verschil is tussen een dakkapel en een dakopbouw, of je een vergunning nodig hebt voor een dakopbouw en allerlei andere handige tips, lees je in dit artikel!

Wat is het verschil tussen een dakkapel en een dakopbouw? 

Dakkapellen zie je nog steeds enorm veel terug. Ze kunnen in slechts 1 dag worden geplaatst en zijn handig omdat je er geen vergunning voor nodig hebt, wanneer je hem laat plaatsen aan de zij- of achterkant van je woning indien er aan de zijkant geen openbaar toegankelijk gebied zit. Wil je hem aan de voorkant van je woning laten plaatsen, dan heb je er wel een nodig. Toch kiezen veel mensen tegenwoordig ook voor een dakopbouw. Deze is anders dan een dakkapel, omdat deze nog meer stahoogte biedt. Is jouw zolderdak dus net te laag, dan kun je er alsnog voor zorgen met een dakopbouw dat je er een nette stahoogte realiseert en de ruimte echt functioneel kan worden gebruikt. 

dakopbouw laten plaatsen

Een verlegde nok of een verhoogde nok?

Er zijn 2 soorten dakopbouwen. Je kunt kiezen tussen een dakopbouw met verlegde nok of een opbouw met verhoogde nok. Bij een verhoogde nok wordt je dak aan twee zijdes verhoogt. Hierdoor heb je dus nog meer ruimte (tot wel 30% meer). Bij een verlegde nok is dit slechts aan 1 zijde van het dak. Natuurlijk biedt een dakopbouw met verhoogde nok niet alleen meer ruimte, maar ook extra licht (waardoor de ruimte ook nog eens extra groot lijkt). Laat je eens goed informeren over de mogelijkheden bij jouw huis. 

Heb je een vergunning nodig voor een dakopbouw?

Voor het laten plaatsen van een dakopbouw heb je altijd een vergunning nodig. Namelijk een omgevingsvergunning. Informeer bij je gemeente of bij het bedrijf dat de dakopbouw bij je gaat plaatsen. Zij hebben hier (uiteraard) enorm veel ervaring mee en kunnen je waarschijnlijk wel helpen bij het aanvragen van de vergunning. Laat dit je vooral niet afschrikken. Het is uiteindelijk echt de investering waard!