Tuinpaden zijn echt een verrijking voor je tuin. Ze zijn niet alleen functioneel, maar maken je tuin esthetisch een stuk fraaier. Toch is het raadzaam je goed voor te bereiden en in te lezen alvorens je aan de slag gaat met het aanleggen van tuinpaden. Welke materialen kun je hier het beste voor gebruiken? Hoe breed moet een tuinpad zijn en waar moet je allemaal rekening mee houden? Tips voor het aanleggen van tuinpaden vind je daarom in dit artikel!

Het aanleggen van tuinpaden

Het maken van de juiste keuzes voor materialen en ontwerp zijn van groot belang bij het aanleggen van tuinpaden. Kies je voor bestrating voor een strakke look in je tuin of prefereer je een natuurlijke look? Halfverharding als boomschors en houtsnippers zijn dan een goed optie. Al hebben die ook een aantal negatieve eigenschappen, maar daar later meer over.

Materiaalkeuze

Uiteraard moet het materiaal ook passen bij andere elementen in je tuin. Denk hierbij aan de gebruikte materialen, maar ook kleurgebruik. Heb je bijvoorbeeld een overkapping van aluminium staan, dan past daar wellicht beter een mooie strakke steen bij als tuinpad. Heb je een houten overkapping, dan kun je dat doortrekken in het gebruiken van natuurlijke materialen voor je tuinpad. De mogelijkheden zijn enorm op het moment. Hieronder enkele voorbeelden;

  • Betonnen tegels (voor een strak geheel)
  • Bakstenen (ideaal passend bij een karakteristiek jaren 30 woning)
  • Grind (gevoelig voor mos en groene aanslag)
  • Kasseien (ideaal als oprit)
  • Boomschors (een mooie natuurlijke look)
  • Houtsnippers
  • Perziksteen (een levensduur van ruim 30 jaar en daarmee een duurzame keuze, ook te gebruiken als bodembedekker tussen je planten en bomen)

Randen en boorden

Om er zeker van te zijn dat je pad niet “uitloopt”, is het toepassen van randen en boorden aan je tuinpad aan te raden. Deze afbakening zorgt ervoor dat je tuinpad zijn vorm behoudt. Niet alleen blijft je tuinpad dan een stuk mooier, zo blijft de functionaliteit ook behouden. Er zijn verschillende soorten randen en boorden verkrijgbaar. Laat deze mooi aansluiten bij de materiaalkeuze die je hebt gemaakt hierboven.

tuinpaden aanleggen

Afwatering

Natuurlijk wil je niet dat je tuinpad vol komt te liggen met plassen bij een grote regenbui. Zorg daarom voor een goede afwatering zodat het water zich niet ophoopt op het pad. Overweeg eventueel goten aan te leggen of hellingen. Dit kan esthetisch ook een toevoeging zijn.

De ideale breedte van een tuinpad

Natuurlijk is het ook belangrijk welke breedte je tuinpad heeft. Voor een voetpad is een breedte van 60 tot 90 centimeter gangbaar. Wil je echter dat het pad ook geschikt is voor fietsers, rolstoelgebruikers of kinderwagens, dan moet het pad breder worden. Houd dat tenminste 120 cm aan.

Pas de breedte van het pad ook aan op de beschikbare ruimte. Heb je een grotere tuin, dan kun je bijvoorbeeld eerder kiezen voor een breder pad dan wanneer je een kleinere tuin hebt. Overweeg ook het visuele aspect. Een breder pad kan je tuin een ruimtelijk gevoel geven. Een smaller pad laat je tuin intiemer aanvoelen.

aanleggen van tuinpaden

Onderhoud

Het onderhouden van je nieuwe tuinpad is natuurlijk ook niet onbelangrijk. Zorg dat je met regelmaat je tuinpad nakijkt en naar tevredenheid bijwerkt. Verwijder eventueel onkruid en losse bladeren. Zorg er natuurlijk ook voor dat je tuinpad vrij blijft van beplanting. Snoei planten eromheen dusdanig dat je nog steeds optimaal gebruik kunt maken van je tuinpad.

Zo zie je maar, het aanleggen van tuinpaden doe je niet zomaar!