Bij ons in de wijk (nieuwbouw) zie je tegenwoordig steeds meer afwisseling in huizen. Sommige huizen hebben nauwelijks ramen en andere huizen hebben gigantische raampartijen. Dat bracht me aan het denken. Wat moet je nou met zo’n gigantische raampartij? Je wilt immers niet in een aquarium wonen. Anderzijds is het natuurlijk fantastisch om zoveel licht in huis te hebben. Ik deel daarom een aantal handige tips voor een interieur met veel ramen

Interieur met veel ramen 

Zelf woon ik op dit moment in een huis met kleine ramen. Gelukkig verandert dat na de verhuizing. Ik houd van licht in huis. Sowieso laat glas in je interieur je huis er een stuk strakker en frisser uit zien. We zien niet veel niks steeds meer stalen deuren met glas en beloopbaarglas terugkomen in de mooiste interieurs (kijk vooral even op Evers & Evers uit Helmond voor inspiratie). Je maakt ruimtes optisch groter en kunt spelen met licht. Kortom: een interieur met veel ramen is dus echt een aanrader! Rest je alleen nog om aan de slag te gaan met de volgende tips:

1.Privacy in de avond 

Zoals ik al aangaf, kan je huis ‘s avonds veranderen in een aquarium wanneer je grote raampartijen hebt. Door het licht dat van binnen naar buiten schijnt, kunnen voorbijgangers en overburen exact volgen wat jij aan het doen bent. Een beetje privacy is wel gewenst lijkt me dus zorg voor goede verduisterende raambekleding voor ‘s avonds en ‘s nachts. Kies voor mooie overgordijnen of installeer verduisterende screens aan de buitenkant. 

interieur met veel ramen

2. Isoleren

Natuurlijk zorgen grote raampartijen er ook voor dat je huis sneller warm of koud wordt. Ook hierbij is verduisterende raambekleding dus wel echt gewenst. Kijk ook eens naar de optie rolluiken. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat deze ook enorm veel isolatie bieden (zowel in de zomer als in de winter). 

3. Lichtdoorlatende raamdecoratie

Overdag wil je juist zoveel mogelijk licht naar binnen behouden. Je kunt dan dus beter voor lichtdoorlatende raamdecoratie kiezen. Kies bijvoorbeeld voor plissé gordijnen (deze kun je ook nog eens bovenaan “open” laten om extra licht naar binnen te laten) of ga voor mooie inbetween gordijnen. 

4. Decoratie voor de ramen 

Natuurlijk houd je van licht in huis, maar je hoeft niet persé de ramen vrij te houden. Je mag het best zien als een muur. Zet daarom een mooie grote plant neer of een mooi meubelstuk. Houd er alleen wel rekening mee dat het UV licht een nadelig effect kan hebben op stoffen. Ook niet alle planten zijn even blij met zoveel zonlicht. Zoek dus even goed van te voren uit wat handig is. 

5. Zorg voor schone ramen 

Oké, ik geef toe, een nadeel van zoveel raampartijen is natuurlijk ook dat je ze schoon moet houden. En dat moet je ook echt! Wanneer je jouw ramen niet schoon houdt, zal dit veel licht tegenhouden. Daarnaast zal het ook direct opvallen wanneer iemand bij je binnenkomt. Vind je het een vervelend klusje dan kun je natuurlijk ook altijd nog een glazenwasser inhuren. Bekijk ook eens hoe je jouw huis kunt schoonmaken in 60 minuten.