Zoals jullie weten heb ik op dit moment houten jaloezieën in ons huis.  Hiervoor hadden we witte vouwgordijnen.  Tijd om de balans op te maken: wat heeft mijn voorkeur? 

Houten jaloezieën vs. vouwgordijnen

Laten we allereerst beginnen met het uiterlijk.  Beide zien er mooi uit.  Natuurlijk kun je beide ook in verschillende kleuren kiezen om een bepaalde stijl te creëren in huis.  Mijn vouwgordijnen kwamen van Ilumio.nl. Ik heb ze nog op zolder bewaard en ik neig erna ze weer terug op te hangen.  Waarom? Dat lees je hieronder!

vouwgordijnen voordelen

5 redenen om vouwgordijnen te kiezen 

Even een opsomming waarom je moet kiezen voor vouwgordijnen:

Reden 1: Regel de hoeveelheid licht

Een groot voordeel van vouwgordijnen is dat je ze omhoog en omlaag kunt doen (en ze er nog steeds erg mooi uitzien). Houten jaloezieën kun je bijvoorbeeld ook omhoog doen maar dan staat het wel een beetje gek. Vouwgordijnen kun je precies op de hoogte hangen als jij wilt. Probeer ze wel even hoog te hangen als je 2 ramen naast elkaar hebt.  Dat vind ik persoonlijk altijd zo zonde als mensen dat niet hebben. Wil je echt controle hebben over de hoeveelheid lichtinval kies dan voor duorolgordijnen!

Reden 2: Handig in schoonmaak

Het grootste voordeel van vouwgordijnen ten opzichte van houten jaloezieën is toch wel het schoonmaken. Ik schreef natuurlijk eerder al eens een blog over het schoonmaken van houten jaloezieën.  met die tips is het goed te doen, maar tijdrovend is het zeker.  Ik twijfel daarom ook sterk of ik nogmaals voor houten jaloezieën zou kiezen.  Onderhand dat je alles schoongemaakt hebt, kun je haast weer opnieuw beginnen.

vouwgordijnen

Reden 3: Doorschijnend of verduisterend

Wij hadden ook vouwgordijnen op onze badkamer.  Natuurlijk wil je daar extra privacy. Kies in dat geval voor een verduisterende en waterbestendige stof. Bij alle andere ramen hadden wij een licht doorschijnende stof.  Zo kwam er net wat meer daglicht in huis.  Zo kun je dus dezelfde raamdecoratie hebben door je gehele huis, maar kun je wel per raam bepalen hoeveel privacy je wilt.  

Reden 4: Past bij elk interieur

Je hoeft geen modern huis te hebben voor vouwgordijnen.  Zelfs bij een industrieel interieur passen ze. Kortom: welke interieurstijl je ook hebt, vouwgordijnen kunnen altijd! Handig, mocht je ineens tussendoor wisselen van stijl! 

raamdecoratie

Reden 5: Voor elke maat raam

Oké,  ik geef toe… deze reden geldt voor bijna elk type raamdecoratie. Mocht je een enorm breed raam hebben,  dan kun je nog steeds kiezen voor vouwgordijnen. Je kunt kiezen voor 1 grote of kies voor meerdere kleine naast elkaar.  Dit is nog handiger wanneer je meer controle wilt over de lichtinval.  

Fotocredits: @frisze_blik

Heb je deze blogs ook gelezen:
Verschillende printen combineren in je interieur
Binnenkijken bij een prachtige jaren 30 woning