Steeds meer mensen zijn tot de beslissing gekomen een gietvloer te laten leggen. Dit komt door bepaalde voordelen, zoals dat deze vloeren een veelzijdige basis vormen voor een huis dat karakter bevat. Een belangrijke voorwaarde hiervan is wel om de gietvloer perfect te laten leggen. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom hebben we in deze blog een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet om ervoor te zorgen dat alles daadwerkelijk goed verloopt.

Maak de vloer af met plinten

De eerste tip die we je mee willen geven om je gietvloer perfect te laten leggen, is om de vloer af te maken met plinten. Hardhouten plinten zijn noodzakelijk bij het plaatsen van dekvloeren omdat ze zorgen voor een betere afwerking en de randen van de dekvloer helpen beschermen tegen afschilfering en beschadiging. Ze zorgen ook voor een meer afgewerkte look door een vloeiende overgang te creëren tussen de vloer en de muren, wat vooral belangrijk is in ruimtes waar vocht aanwezig kan zijn. Daarnaast kunnen plinten fungeren als buffers tegen schokken, zoals contact met meubilair, en kunnen ze helpen de geluidsoverdracht te verminderen.

Bereid de ondervloer goed voor

Verder is het belangrijk om de ondervloer goed voor te bereiden wanneer je een gietvloer perfect wil laten leggen. Dit houdt in dat je ervoor moet zorgen dat de ondervloer helemaal schoon en droog is, zonder vocht of puin. Hij moet ook vlak zijn en vrij van oneffenheden, gaten of andere onregelmatigheden. Door de ondervloer goed voor te bereiden, zorg je ervoor dat je gietvloer er gelijkmatig en onberispelijk uitziet wanneer hij klaar is. Bovendien zal dit je veel geld schelen doordat je niets opnieuw moet doen.

Gebruik een waterpas

Als derde is het aan te raden om een waterpas te gebruiken. Bij het leggen van gietvloeren is een waterpas nodig om ervoor te zorgen dat de vloer correct en gelijkmatig wordt gelegd. Als de gietvloer niet waterpas wordt gelegd, kan dit leiden tot oneffenheden in de vloer, wat problemen kan veroorzaken zoals struikelgevaar of zwakke plekken die na verloop van tijd kunnen breken. Het gebruik van een waterpas zorgt ervoor dat de dekvloer overal gelijk en consistent is, waardoor er altijd een vlak en veilig oppervlak ontstaat.

gietvloer laten leggen

Laat de vloer goed drogen

Tot slot dien je de gietvloer goed te laten drogen. Het kan een paar dagen duren voordat een gietvloer volledig droog is, dus het is belangrijk dat je daar rekening mee houdt. Als de vloer niet volledig droog is wanneer het in gebruik wordt genomen, kan dit leiden tot problemen zoals kromtrekken en het buigen van de tegels. Dit kan leiden tot verdere dure reparaties of vervanging om het probleem te verhelpen. Vermijd dit soort problemen dus door geduldig te zijn.