Het hebben van een haardje in huis lijkt me zo fijn. Natuurlijk brengt het een heerlijke warmte met zich mee, ziet het er enorm knus en sfeervol uit, maar daarnaast word ik ook enthousiast van de styling. Zo vind ik namelijk de haardhout opslag net zo belangrijk als de haard zelf. Op welke manieren je haardhout kunt opslaan? Ik deel hier 3 toffe opties voor een houtopslag!

Houtopslag

Natuurlijk moet een houtopslag mooi zijn en echt een verlengstuk van je houtkachel. Toch moet hij vooral ook praktisch zijn. Je wilt natuurlijk je hout optimaal gebruiken. Je kunt er voor kiezen om het gros van je hout op een praktische plek te bewaren (zoals de garage) en een klein deel binnen in huis bij je haardje. Op deze manier heb je toch altijd haardhout binnen handbereik. Welke toffe opties je hebt om binnen je haardhout op te slaan, deel ik hieronder!

Zelf een houtopslag maken

Je kunt natuurlijk ook zelf een houtopslag voor buiten maken. Het ontwerp is dan natuurlijk helemaal aan jou. Houd dan wel rekening met de volgende zaken: 

  • Het hout moet niet teveel uitdrogen. Droog hout brandt namelijk veel sneller. 
  • Het hout moet natuurlijk ook niet nat worden want dan brandt het niet. 
  • Zorg dat de opslag stevig is, zeker wanneer je de hoogte in gaat. 
  • Een buitenopslag is beter. 
  • Zorg dat het hout de grond niet raakt. Op die manier trekt het vocht namelijk gemakkelijker in het hout. Houd voor het gemak 10 centimeter boven de grond aan.
  • Stapel haardhout in de breedte en niet in de diepte.

Optie 1: Aan de muur

Tegenwoordig heb je een enorme keuze aan houtopslag. Zo kun je bijvoorbeeld een mooie stalen frame aan je wand hangen. Modern en toch enorm sfeervol. 

Optie 2: In de muur

Je kunt natuurlijk ook een houtopslag maken in je muur. Maak een inhammetje op je wand of kies voor een gleuf tussen twee wanden. Let wel op: het hout kan natuurlijk afgeven. Hier moet je dus wel rekening mee houden als je strakke witte muren hebt. Voorzichtig te werk gaan!

Optie 3: Als eyecatcher

Je kunt van je houtopslag echt een eyecatcher in huis maken. Kies voor een houtopslag die je echt neerzet als een opzichzelfstaand designstuk in je huis. 

Hebben jullie zelf ook een houtopslag in huis? Waar hebben jullie voor gekozen? Laat het weten in een reactie!