Of je nu milieuvriendelijker wilt worden of geld wilt besparen, er zijn tal van energiebesparende gadgets. Van ultra-energie-efficiënte waterkokers tot radiatorreflecterende lakens: wij hebben een aantal geweldige hulpmiddelen voor je op een rijtje gezet om te helpen besparen op je rekeningen. Energie vergelijken is hiervoor natuurlijk ook een aanrader, al is het tegenwoordig niet altijd mogelijk om een goedkoper contract af te sluiten. Om dan toch nog de rekeningen van je energieleveranciers te kunnen verlagen, kun je de volgende handige gadgets aanschaffen!

Schoorsteenballon

Een onbedekte schoorsteen is als een raam dat wagenwijd openstaat, zodat alle koude lucht naar binnen kan stromen. Gemiddeld 80 kubieke meter per uur kan door een schoorsteenschacht naar boven stromen, met koude tocht in huis tot gevolg. Maar met een schoorsteenballon – een kussenachtig apparaat dat de lucht effectief tegenhoudt – kun je al die warmte eenvoudig in huis houden.

Energiezuinige waterkoker

Als een natie van theedrinkers geven huishoudens waarschijnlijk meer uit dan ze nodig hebben om hun waterkoker aan de kook te houden. Een eenvoudige manier om de kosten te drukken is te investeren in een energiezuinige waterkoker, maar ook om slechts één beker water per keer te koken. Deze kleine truc alleen al kan je een paar euro per jaar besparen. Na een aantal jaar betaalt deze investering zich dus terug!

energierekening verlagen

LED lampen

Het vervangen van gloeilampen door LED’s is de eenvoudigste en snelste manier om je energierekening te verlagen. LED lampen verbruiken veel minder energie om dezelfde hoeveelheid licht te produceren die een traditionele gloeilamp afgeeft. Als het gemiddelde huishouden al zijn lampen zou vervangen door LED’s, zou dat ongeveer 100 euro kosten en ongeveer 40 euro per jaar besparen op de rekeningen, volgens experts.

Energiebesparende stopcontacten


Huishoudens zitten vol met ingeplugde apparaten, tv’s, lampen en oplaadbare telefoons die elektriciteit verbruiken en de elektriciteitsrekening de hoogte in jagen. Maar je kunt de kosten met ongeveer €35 per jaar verlagen als je eraan denkt je apparaten uit te zetten, aldus deskundigen. Het uitschakelen van alle stopcontacten in huis zou één manier zijn om dit probleem te voorkomen, maar een eenvoudigere oplossing zijn energiebesparende stekkers. Je kunt je smartphone gebruiken om toestellen, apparaten en lampen van op afstand uit te schakelen en zo de rekeningen met een minimum aan gedoe te helpen drukken.

Slimme douchekoppen

Het vervangen van de douchekop kan niet alleen helpen om enorme hoeveelheden water te besparen, maar kan ook een enorme hap van de waterrekening nemen. Lekkende douches kosten je al gauw €35, en een druppel per seconde verspilt al gauw 1.661 gallon per jaar. Er zijn veel opties, maar ze zullen je allemaal geld besparen.

Radiatorreflectorplaten

Er gaat veel energie verloren via de achterkant van radiatoren, vooral die op buitenmuren. Het plaatsen van een reflecterende folie tussen de muur en de radiator kan helpen het huis behaaglijk te houden, maar ook een last van de portemonnee halen. Een fabrikant beweert dat zijn folies 95% van de warmte-energie aan de achterkant van je radiator de kamer in reflecteren, zodat je dus geld bespaart.