Een van de trends die heel duidelijk naar voren gaat komen in 2022 op het gebied van wonen en interieur is toch wel echt: duurzaam wonen. Het wordt steeds duidelijker hoe we dit het beste kunnen doen en zien ook steeds meer de impact van onze acties en ons gedrag op het milieu. Wil jij dus ook het jaar goed beginnen en een duurzaam interieur creëren? Ik heb alvast 26 easy-peasy tips voor je op een rijtje gezet!
Duurzaam interieur
Wil jij ook een duurzaam interieur? Ga dan aan de slag met de 26 tips hieronder! Met slechts enkele kleine aanpassingen draag jij ook bij aan een beter milieu en een betere jij!
1. Verwarm alleen ruimtes waarin je aanwezig bent.
2. Dit geldt natuurlijk ook voor de verlichting: lampen uit in de ruimtes waar je niet bent!
3. Isoleer je woning! Dit kun je groots aanpakken, maar je kunt ook beginnen met het toepassen van tochstrips in je woning. Ook kleine beetjes helpen!
4. Vervang al je lampen door led verlichting. Het is een oude truc die nog steeds niet iedereen heeft toegepast. Zonde!
5. Voeg planten toe aan je interieur. Niet alleen enorm gezellig, maar ook nog eens goed voor de luchtkwaliteit in huis!
In de keuken
6. Schaf een SodaStream aan. Ik heb er zelf ook één (geen reclamepraatje!) en ben oprecht enthousiast. Hij werkt niet eens op stroom dus je kunt hem overal neerzetten waar je wilt. Geen plastic flessen meer nodig!
7. Geen voedselverspilling meer. Jij gaat foodpreppen! Gebruik hersluitbare bakjes om je maaltijden in voor te bereiden, maar ook om restjes te bewaren. Je kunt die restjes namelijk prima als lunch gebruiken de dag erna!
8. Schaf een Quooker aan. Die waterkoker is helemaal niet zo zuinig en je kookt vaak een hele pot voor slechts een enkel bakje thee. Zonde! Ook je fornuis heeft minder moeite om eieren en rijst te koken, wanneer je begint met kokend/heet water.
9. Sorteer je afval grondig! Plastic, groenafval, karton en ga zo maar door. Handig als je dit meteen tijdens het koken kunt doen, dus kies voor een mooie prullenbak met 3 vakken.
10. Geen plastic meer in de keuken. En dan bedoel ik: wegwerp servies, rietjes en dat soort dingen. Gelukkig zijn ze verboden voor verkoop in Nederland, maar ik zie nogal eens dat mensen het via Ali bestellen. Niet doen, slecht voor het milieu en niet nodig!
11. Kies bewust voor je eten. Dit kan betekenen minder vlees, havermoutmelk in plaats van koemelk, maar ook überhaupt gewoon minder eten.
12. Minder plastic. Let ook bij het aanschaffen van je eten op het gebruik van plastic. Een zak met snoepjes of een zak vol met plastic zakjes met snoepjes. Handiger met uitdelen, maar wel veel slechter voor het milieu.
In de woonkamer
13. Zet de verwarming eens een half graadje lager. Je voelt na een paar dagen al geen verschil meer. Goed voor het milieu en voor jouw energierekening!
14. Meubels en accessoires hoeven niet altijd nieuw te zijn! Kijk eens bij een tweedehands winkel of een kringloop. Het zal je verbazen wat voor leuks je er kunt vinden!
15. Andersom werkt het ook: ontspullen en verkopen die handel! Je kunt er iemand nog blij mee maken en jij hebt er een zakcentje bij!
16. Kies voor een slimme thermostaat. Zo kun je op afstand de verwarming nog uitzetten als je een dagje van huis bent en dit vergeten bent te doen.
In de slaapkamer
17. Kies voor duurzaam beddengoed. Er zijn gewoon dekbedovertrekken van biologisch katoen verkrijgbaar. Dat slaapt met een fijner gevoel!
18. Wist je dat de ideale temperatuur om te slapen ongeveer 17 graden is. Die verwarming kan dus mooi uit blijven op de slaapkamer
In de tuin
19. Begin een moestuintje. Dit kan natuurlijk in de grond zijn, maar bij gebrek aan ruimte kun je natuurlijk ook je eigen groenten en kruiden kweken in een kweektafel.
20. Gebruik het regenwater. Het is een geschenk van de natuur, dus waarom zou je het niet gebruiken? Sla het op in een regenton, zodat je het in een droge periode alsnog kunt gebruiken!
21. Heb je een uitbouw of overkapping? Kies dan voor een sedumdak! Groen, goed voor de vogels en insecten en ook nog eens een bespaarder, want het isoleert enorm goed waardoor jij die verwarming een stukje lager kan zetten!
In de badkamer
22. Vervang je shampoo flessen voor shampoo bars. Je gebruikt veel minder en verspilt dus ook minder. Er is geen plastic verpakking en je haar wordt net zo schoon!
23. Geen plastic oorstaafjes meer. Wist je dat oorstaafjes tot de meest gevonden voorwerpen behoort bij het afval in zee en aan de kust. Bizar toch! Scoor wat karmapunten door ze te vervangen door bamboe oorstaafjes.
24. Vervang je wattenschijfjes door wasbare wattenschijfjes. Elke dag gebruik je er zo’n 2. Dat is op jaarbasis gewoon meer dan 700 stuks. De wegwerpvariant is natuurlijk spotgoedkoop, maar totaal overbodig!
25. Douche eens wat minder lang. 10 tot 15 minuten douchen is gewoon 120 liter water. Kies daarom voor een waterbesparende douchekop (scheelt zo’n 9.000 liter water per persoon per jaar) of kies voor een douchetimer
26. Gebruik je handdoeken eens wat vaker. Uit gemak gooien we handdoeken na 1x douchen al in de wasmand. Dat is helemaal niet nodig!