Heb jij jouw voornemens voor het nieuwe jaar al verzonnen? Voor veel mensen is het nieuwe jaar het moment om hun huis en tuin uit te breiden. Voor velen is een eigen zwembad in de tuin een grote wens! Het is nu eenmaal een fijn idee dat je nooit meer de deur uit hoeft om een paar baantjes te trekken. Maar als je een zwembad bouwen wilt, waar begin je dan? En wat zijn precies alle mogelijkheden? In dit artikel vertellen wij je hoe je een zwembad in jouw achtertuin kunt realiseren.

Op zoek naar inspiratie & het belang van een planning

Je kunt niet zomaar beginnen met een gat in je achtertuin graven, en dan hopen op het beste! Het is belangrijk om goed na te denken over wat je precies wilt. Wil je een groot zwembad waarin je baantjes kunt trekken, of juist een kleiner bad om in af te koelen op warme dagen? Er zijn genoeg soorten zwembaden om uit te kiezen. Populaire zwembaden voor in de achtertuin zijn, naar een opblaaszwembadje natuurlijk, vooral het ingegraven zwembad of de natuurlijke zwemvijver.
Bezoek ook vooral een specialist om je te laten informeren over de verschillende mogelijkheden. Op de website www.vangemertzwembaden.nl vind je allerlei foto’s en handige informatie over de verschillende soorten zwembaden. 

Materiaalkeuze: wat past bij jou?

Naast het type zwembad en de planning, is het ook belangrijk een besluit te nemen over het soort materiaal dat je wilt gebruiken. Elk materiaal heeft zijn eigen effect op het uiteindelijke plaatje. Beton, staal en polyester zijn veelgebruikte materialen voor zwembaden. Polyester zwembaden zijn bijvoorbeeld heel populair omdat ze niet snel beschadigd raken en zeer onderhoudsvriendelijk zijn. Ook worden polyester zwembaden in zijn geheel geleverd, in welke vorm en maat je ook maar wilt. Hierdoor is het plaatsen vaak sneller en eenvoudiger dan bij andere materialen.

Onderhoud en accessoires

Een zwembad is een prachtige aanwinst, maar na het installeren ben je nog niet klaar! Een zwembad vereist nu eenmaal wat onderhoud op jaarlijkse basis. Denk aan het reinigen, of het controleren van de waterkwaliteit. Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen die het onderhoud een stuk eenvoudiger kunnen maken, zoals automatische reinigers, filtersystemen en afdekkingen.
Natuurlijk zijn er ook mogelijkheden om je zwembad nog luxer te maken. Verwarmingssystemen, verlichting, en comfortabele ligstoelen rondom het zwembad zijn maar een greep uit de populaire opties.

zwembad bouwen in je tuin

Veiligheid voorop

Met een zwembad wordt de veiligheid van de tuin natuurlijk een extra belangrijk onderwerp. Zeker als je kinderen hebt, is het noodzakelijk om goede veiligheidsmaatregelen te treffen. Plaats zowel een hek als een stevige afdekking in de buurt van het zwembad, en maak duidelijke regels over wanneer jouw kleintjes het zwembad in mogen.
Er bestaan ook alarmsystemen, die waarschuwen als iemand onverwacht in het water valt. Voor jonge ouders of mensen die extra bezorgd zijn, kan dit ook een goede investering zijn. Zo kun je in alle rust genieten van je zwembad, met de kennis dat je de nodige voorzorgsmaatregelen hebt getroffen.

Wil jij ook een zwembad bouwen in je tuin?

Of droom je nog even weg bij dit artikel; Creëer een oase van rust: tips voor het rustig genieten van je tuin