Wil je weten wat je huis waard is? Dan laat je natuurlijk je huis taxeren. Maar waarom zou je een taxatie laten uitvoeren en hoe kies je nou ze beste taxateur uit? Wat kost het en wat voor voordelen biedt een taxatie nog meer? Ik deel het in deze blog! 

Waarom zou je je huis laten taxeren? 

Als je een huis koopt of een hypotheek aanvraagt, eist de geldverstrekker een taxatie, uitgevoerd door een gecertificeerde taxateur. Je bent dan dus verplicht een taxatierapport te laten opstellen. Daarnaast kan het ook handig zijn om je huis te laten taxeren als je bezwaar wilt maken op je WOZ waarde.  Daarnaast kan het ook nodig zijn als je een lagere hypotheekrente wilt bij je bank.  Zij houden namelijk rekening met de hoogte van je hypotheek en de WOZ waarde en zo zien zij of het risico kleiner wordt.  

Door wie moet je het laten doen? 

Google Taxatie Amsterdam en je krijgt enorm veel aanbieders die jouw huis wel willen taxeren. Hoe zie je die de bomen het bos nou? Het is goed om op te schrijven waar jouw taxateur aan moet voldoen.  Ga je het liefste voor de goedkoopste? Of wil je bijvoorbeeld graag het rapport zo snel mogelijk in huis hebben? Kijk ook goed of ze NWWI gevalideerd zijn! 

Wat kost het om je huis te laten taxeren? 

Natuurlijk is het ook wel handig om ongeveer te weten wat het kost om je huis te laten taxeren.  Zoals ik hierboven al vertelde,  kan het best veel verschillen per taxateur. Informeer dus goed van te voren. Wel kun je rekening houden met een bedrag rond de 500 euro.  Kijk wel goed of het een all-in bedrag is. In sommige gevallen komen er ineens nog extra kosten bij kijken.  

Je ziet het… in sommige gevallen ben je verplicht om een taxatie uit te laten voeren en in sommige gevallen kun je er zelf voor kiezen en kan het vele voordelen bieden.  In dat geval kan je de investering zo weer terugverdiend hebben!