Dat de luchtvochtigheid in huis belangrijk is en dat een slechte luchtvochtigheid in huis een negatief effect kan hebben op je gezondheid en op de gezondheid van bijvoorbeeld de planten in huis, weten we allemaal. Maar wat is nu eigenlijk de ideale luchtvochtigheid in huis? Op deze vraag krijg je in dit artikel antwoord! 

Ideale luchtvochtigheid in huis

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Je kunt dit percentage bij jou in huis eenvoudig aflezen op een hygrometer. Wanneer de luchtvochtigheid in huis niet goed is, kan dit negatieve gevolgen hebben op je gezondheid. Dat is dus niet wat je wilt. Gelukkig kun je de luchtvochtigheid in huis vrij gemakkelijk veranderen. Lees onderstaande tips om een te hoge of een lage luchtvochtigheid aan te pakken.

Hoe verhoog je de luchtvochtigheid?

Veel huizen hebben een te lage luchtvochtigheid.  Dit komt doordat huizen tegenwoordig beter geïsoleerd worden, wij minder ventileren in huis en de verwarming in de winter aan hebben staan.  De oplossing is eigenlijk vrij simpel: haal de beste luchtbevochtiger in huis! 

Andere huis,tuin en keuken tips zijn: 

  • Zet de deur van de badkamer open na en tijdens het douchen
  • Hang je was binnen om te drogen
  • Ventileer voldoende! Frisse lucht is goed voor de luchtvochtigheid
was binnen drogen

Hoe verlaag je de luchtvochtigheid? 

Anderzijds kan het ook zijn dat ze luchtvochtigheid in huis te hoog is. Ook dat kan weer allerlei redenen hebben. Slechte isolatie bijvoorbeeld in oudere huizen,  maar ook juist modernere aanpassingen zoals een vrijstaand bad in de master bedroom kan een oorzaak zijn.  Wil je de luchtvochtigheid omlaag krijgen dan kun je dat eenvoudig bereiken met een luchtontvochtiger. Ik heb het dan niet over een vochtvreter, want deze is alles behalve duurzaam (hij werkt maar 3 tot 4 maanden), maar echt een goede elektrische ontvochtiger. 

Andere huis,tuin en keuken tips zijn: 

  • Haal luchtzuiverende planten in huis
  • Gebruik tijdens het koken deksels op de pannen en zet de afzuigkap aan
  • Zorg voor een goede afzuiging op de badkamer
  • Droog de was buiten of maak gebruik van een wasdroger 
ideale luchtvochtigheid in huis

Laatste tip

Heb je nou soms een te hoge luchtvochtigheid in huis en andere tijden juist een te lage luchtvochtigheid? Dan kun je ook kiezen voor een hygrostaat. Deze meet de luchtvochtigheid en schakelt automatisch een ontvochtiger of een bevochtiger in.