De wereld van het vastgoed is een ingewikkelde markt waar een heleboel bij komt kijken. Het is niet gek als iemand die niet thuis is in deze wereld soms door de bomen het bos niet meer ziet. Hierdoor zijn partijen soms ook kwetsbaar. Als je niet goed weet waar je over praat, kan je ook niet goed de risico’s inschatten. Een bouwkundige keuring door Huiskeur kan voor sommige zaken uitkomst bieden.

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring wordt ook wel een bouwtechnische keuring genoemd. Eigenlijk is dit een visuele inspectie van de woning. Een gebouw wordt van onder tot boven helemaal gekeurd. Zo krijg je een goed inzicht in de staat van de woning. Is de prijs die ervoor gevraagd wordt reëel? Of zijn er zoals dat ook wel genoemd wordt ‘verborgen gebreken’? Een bouwkundig rapport is dus vooral erg nuttig bij de koop of verkoop van een huis.

Een bouwkundige keuring door de verkoper

Als je jouw huis wilt gaan verkopen is het goed om een degelijke inschatting te kunnen maken van wat je gaat verkopen. Op deze manier kan je een goede prijs vaststellen. Ook loop je altijd het risico om achteraf aansprakelijk gesteld te worden. Als jouw huis achteraf een gebrek blijkt te hebben die je had kunnen weten en daar geen melding van hebt gemaakt, kunnen de koper jou aansprakelijk stellen. Bijvoorbeeld voor extra kosten die hebben moeten maken om dit ‘gebrek’ te repareren. Of nog erger, als ze het huis niet meer willen kopen omdat zij geen juiste voorstelling van zaken hadden. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Zorg daarom dat je goed voorbereid bent voor je jouw huis op de woningmarkt aanbiedt.

bouwtechnische keuring

Een bouwkundige keuring door de koper

De hiervoor omschreven risico’s gelden ook deels voor de koper. De aanschaf van jouw droomwoning kost een hoop geld. Het woonplezier wordt gelijk verpest als de muren rot blijken te zijn of er een lekkage blijkt te zijn. Om maar even wat te noemen. Doe daarom zorgvuldig onderzoek voordat je zo een groot bedrag op tafel legt. Met een bouwkundige keuring weet je precies wat je gaat kopen en wat eventueel bijkomende kosten kunnen worden. Dan ga je in ieder geval vol geïnformeerd de keuze tegemoet.

Goed voorbereid met een bouwkundige keuring 

Bij een bouwkundige keuring wordt niet alleen gekeken naar mogelijke gebreken, maar ook naar de vervolgstappen daarbij. Zo wordt ook een schatting gemaakt van eventuele herstel- of vervangingskosten. Deze keuring geeft dus ook inzicht of jouw droomwoning nog steeds haalbaar is binnen jouw budget. Als je het natuurlijk met alle kennis nog wilt. Met een bouwkundige keuring door Huiskeur ben je bijvoorbeeld verzekerd van een professioneel bedrijf met een ervaren bouwkundige. Laat je goed informeren voor je een grote maakt bij het zetten van deze levensstap.