Voor het creëren van een gezellig hoekje in de tuin of op je balkon, is een loungeset de ultieme oplossing. Vooral de wicker loungeset maakt de laatste jaren een enorme opmars. En dat is niet voor niets: dit gevlochten materiaal leent zich goed voor het maken van tuinmeubelen en verovert met zijn stijlvolle en klassieke uiterlijk vele harten. Wil je weten wat wicker precies voor materiaal is en wat de voor- en nadelen van een wicker loungeset zijn? Lees dan verder!

Wat is wicker?

Als je je al een beetje hebt georiënteerd binnen de loungeset-markt, is de wicker loungeset je vast niet ontgaan. Wicker is een gevlochten materiaal van kunststof draden. Wanneer je bij de beschrijvingen van een loungeset ziet staan dat deze van wicker is, betekent het trouwens niet dat de gehele set uit wicker bestaat. Meestal wordt de wicker namelijk gevlochten om een een aluminium frame, zodat de loungeset een stevige basis heeft en zo lang mogelijk meegaat. 

Wicker wordt nog weleens vergeleken met het materiaal rotan, een gevlochten liaansoort die tevens veel wordt gebruikt voor het maken van meubelen. Rotan kan qua uitstraling vergeleken worden met wicker, maar is een stuk gevoeliger voor weersinvloeden. Aan het materiaal rotan kunnen zich, in tegenstelling tot wicker, snel schimmels en algen gaan hechten. Bovendien kan het materiaal snel uitdrogen, waardoor het de tijd des tijds uiteindelijk niet doorstaat. Dit maakt dat wicker een veel geschikter materiaal voor loungesets dan rotan. 

Wat zijn de voordelen van een wicker loungeset?

De wicker loungeset is mateloos populair. En dat is niet zonder reden: dit materiaal leent zich namelijk erg goed voor het maken van tuinmeubelen. Door de combinatie van het aluminium frame en de wicker buitenzijde blijft de constructie licht, waardoor het gemakkelijk te verplaatsen en verschuiven is. Daarnaast is het materiaal goed bestand tegen verschillende weersinvloeden, zoals vorst, regen en zonlicht. Hierdoor wordt het ontstaan van schimmelvorming voorkomen. Dit maakt het een goede materiaalkeuze voor het onvoorspelbare Nederlandse weer. 

Een loungeset koop je natuurlijk niet enkel voor één seizoen, je wilt er het liefste zo lang mogelijk van kunnen genieten. De wicker loungeset heeft een stijlvolle en relaxte uitstraling, en behoudt deze uitstraling gedurende een lange periode. Dit maakt de wicker loungeset een duurzame keuze! En hoewel andere materiaalsoorten na een tijd vergrijzen of verbleken, is dit materiaal vrij kleurvast. Bovendien zijn de loungesets onderhoudsarm. Ben je al de trotse eigenaar van een loungeset van wicker? Maak het materiaal dan simpelweg schoon met lauwwarm water en een doekje of spons en laat agressieve schoonmaakmiddelen staan. Zo geniet je het langst van je nieuwe aankoop!

Kent het materiaal wicker ook nadelen?

Dat de wicker loungeset zo populair is, is natuurlijk niet voor niets. Het materiaal leent zich vanwege haar duurzame karakter en mooie uitstraling nu eenmaal erg goed voor het vervaardigen van tuinmeubelen. Omdat wicker een gevlochten materiaal is, kan er na verloop van tijd een breuk in dit vlechtwerk ontstaan. Gelukkig zijn dergelijke breukjes vaak goed te repareren.