Ik zag een tijdje terug een leuke DIY op Instagram. Thuizop en Olaifje hadden een wandhanger gemaakt van fietsbanden. Super stoer en het zou ook perfect passen bij mijn interieur. Dus van het een kwam het ander… voor je het wist was ik bezig met mijn volgende project: een wandhanger maken. 

Benodigdheden:
– Zo’n 30 kapotte binnenbanden (het liefste nog niet geknipt)
– Schaar
– Secondenlijm
– Steel van een bezem
– Zaag
– Nietmachine

Wandhanger maken

Om te beginnen moest ik natuurlijk aan fietsbanden komen. Ik benaderde daarom onze plaatselijke fietsenmaker. Die reageerde echt super enthousiast en vertelde mij dat ik ze direct kon komen ophalen. In plaats van precies 30 fietsbanden gaf hij twee grote volle vuilniszakken kapotte binnenbanden. De basis was er… nu nog aan de slag!

Stappenplan

Ik kreeg al van diverse mensen de vraag hoe ik toch die hanger had gemaakt. Vandaar dat ik het voor jullie stap voor stap uit ga leggen zodat je ook je eigen wandhanger maken kunt.

Stap 1: Knippen maar

Je kunt er voor kiezen om je hanger te maken met de ventielen er nog aan. Dit geeft een stoer effect. Masha van Olaifje deed dit. Check vooral haar instagram even als je wilt weten hoe het er uit ziet met ventielen. Ik koos er echter voor om deze te verwijderen. Stap 1 is dus het doorknippen van de fietsbanden zodat je lange stroken overhoud. Ik knipte daarvoor precies de ventielen weg.

fietsbanden
diy interieur

Stap 2: Zagen

Stap 2 heb ik niet echt zelf uitgevoerd maar heb ik aan Jim gevraagd. Ik zou het overigens wel kunnen hoor maar ach, hij doet de was toch ook niet terwijl hij dit ook kan… Kortom: ik vroeg hem even een stuk van een bezemsteel af te zagen. Je kunt deze uiteraard zo breed maken als je zelf wilt. Ik had hem ongeveer 14 fietsbanden breed.

Stap 3: Nieten

Vervolgens niet je de fietsbanden om de steel heen. Ik niette de fietsbanden vast aan de bezemsteel voor extra stevigheid en vervolgens deed ik nog een nietje door de voor en achterkant zodat ze stevig aan elkaar vast zitten. Dit doe je bij alle fietsbanden. Let op dat je de mooiste kant van de fietsband naar voren draait. Ik had bijvoorbeeld vrij veel fietsbanden die in het verleden geplakt zijn maar dit wilde ik niet terugzien in mijn hanger. Ik draaide deze dus naar de achterkant. Ook staan er op veel banden een tekst. Je zou deze ook naar achter kunnen draaien maar ik koos er juist bewust voor om deze ook soms aan de voorkant te tonen voor een extra stoer effect.

wandhanger maken

Stap 4: Bovenste rand

Omdat je nu natuurlijk aan de voorkant allerlei nietjes ziet lijmde ik een fietsbanden over de nietjes heen. Ik zorgde voor voldoende secondelijm aan de voorkant en ook aan de achterkant van de buitenste stroken zodat hij mooi afgewerkt is.

Stap 5: Rijgen maar

Deze stap is de grootste maar ging eigenlijk ook heel vlot. Je rijgt namelijk een aantal andere stroken (die je eerder ook kapot hebt geknipt) door de stroken aan de bezemsteel. Erboven, eronder, erboven en zo ga je door. Het handigste is om een oneven aantal stroken te hebben aan je bezemsteel zodat hij aan beide kanten hetzelfde uitkomt (namelijk boven of onder). Zorg dat de strook goed aansluit bij de strook daarboven. Ik lijmde met secondelijm een stipje op de stroken waar de fietsband overheen hing. Zo weet je zeker dat hij na verloop van tijd niet kan uitzakken. De zijkanten deed ik ook weer hetzelfde als bij stap 4.

wandhanger

Stap 6: Afknippen

Wanneer je vindt dat hij lang genoeg is stop je met rijgen en knip je de fietsbanden af. Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van waar je hem wilt ophangen. Ik wilde hem boven het dressoir dus kon de mijne niet zo lang maar mocht je hem op een lege muur hangen dan is het wellicht juist wel leuk om er lange stroken aan te laten.

Stap 7: Ophangsysteem

Vervolgens kun je er een ophangsysteem aan bevestigen. Je kunt natuurlijk 2 schroeven of spijkers in de muur bevestigen waar je vervolgens de bezemsteel op laat rusten. Aangezien ik al 1 schroef in de muur had (en Jim geen zin had om hem weer dicht te maken en weer 2 nieuwe schroeven te maken) knoopten wij een touwtje (ik had nog wat sisal liggen) vast aan de zijkanten.

wandhanger
wandhanger maken

Ow en zien jullie dat kleine kaarsje op het dressoir? Dat was een fietsbanden die ik heb opgerold en aan elkaar gelijmd. Een super eenvoudig maar stoer waxinelichtjehouder.

Ik heb overigens ook een filmpje gemaakt van de stappen:

Heb je bijvoorbeeld ook al mijn filmpje gezien voor het maken van pallet onderzetters?

Gaan jullie ook een wandhanger maken? Tag me in je Instagram post!