Ramen zijn een essentieel onderdeel van het huis waarin je woont. Als tussenschakel tussen de binnen- en buitenkant van het huis zijn ramen bijzonder kwetsbaar voor grote hoeveelheden vocht. Waterschade rond een raam duidt erop dat het kozijn niet goed functioneert of dat er water van buiten naar binnen lekt – wat er uiteindelijk toe leidt dat het hout rond het kozijn gaat rotten.

Tekenen van een rottend raamkozijn

De meesten van ons zijn bekend met de gevorderde tekenen van rottende kozijnen en vensterbanken in oudere huizen: de verf is gebarsten of afgebladderd, de hout oppervlakken zijn onregelmatig, en er zijn grote spleten of scheuren en plaatsen waar het hout afbrokkelt. Rottend hout rond kozijnen is soms zo bouwvallig dat je er met je blote handen stukken hout af kunt scheuren. Echter zijn sommige tekenen niet zo duidelijk.

In veel gevallen verandert rottend hout rond een raamkozijn het uiterlijk van het kozijn of de vensterbank niet drastisch. Er zijn wel een paar belangrijke tekenen waarop je kunt letten. Als kozijnen ook maar enigszins verkleurd zijn, kan dit duiden op overmatig vocht of raam schimmel.

Een andere betrouwbare manier om te controleren of uw kozijn aan het rotten is, is om het kozijn te inspecteren door met je vingers rond het hele kozijn te drukken om te zien of het hout sponzig aanvoelt. Als dat zo is, is er sprake van rot. Een raam dat niet goed open of dicht gaat is een ander teken van rottend hout. Ook gaten in de hoekverbindingen van het raamkozijn wijzen erop dat waterschade de structuur en integriteit van het hout heeft aangetast. Vergeet niet dat elk niet-afgedicht deel van een raamkozijn vocht kan doorlaten, waardoor hout kan gaan rotten.

raamkozijn

Repareren van het kozijn of een nieuw kozijn kopen?

Als het hout rond een raam verrot is, moet het worden vervangen. Het aanpakken van deze lastige klus en het bepalen van de lekkage waardoor vocht in uw huis is binnengedrongen, kan het beste worden uitgevoerd door getrainde professionals.

De meeste mensen willen geld besparen, en bij problemen met het kozijn is een retrofit-insertie een veel snellere en goedkopere manier. Maar als het hout in uw kozijn aan het rotten is, is dat op de lange termijn helemaal niet effectief. De meest betrouwbare en duurzame oplossing voor rottend hout is een volledige vervanging van het kozijn, omdat al het beschadigde hout wordt vervangen door 100% stevig hout.