De meeste oudere huizen hebben geen vaste trap naar zolder. Een zolder is in dit geval meer een berging voor spullen dan een volwaardige extra verdieping. Je kent waarschijnlijk wel de vlizotrap die je uit klapt met 3 of 4 stukjes trap. Dit is echter niet de enige soort vlizotrap. Na het lezen van deze blog ken jij alle verschillende soorten.

De uitklapbare vlizotrap

Zoals in de inleiding al te lezen was, is dit de meest bekende vorm vlizotrap. De ladder bestaat uit 3 of 4 delen die je naar beneden kunt klappen nadat het luik geopend is. Deze trap is te verkrijgen in hout of in met aal. De ladder van de vlizotrap heeft een standaard maat, deze kun je zelf inkorten tot de gewenste hoogte. De meest voorkomende vlizotrappen hebben een hoogte van ongeveer 280 cm tot het plafond. De maten van de kist zijn vrijwel altijd standaard, maar de uitklapbare vlizotrap is bij sommige leveranciers ook als maatwerktrap te krijgen. Bijvoorbeeld bij Houtcompleet.nl, hier kun je verschillende uitklapbare vlizotrappen op maat bestellen. Uiteraard zitten hier wel marges aan, maar zo is er voor vrijwel elk trapgat een trap te maken. 

Schaartrap

Een schaartrap is een trap waarbij je ook eerst het luik open maakt, maar daarna kun je de trap uit elkaar trekken. Het is een soort harmonica effect. Deze trap is altijd van metaal, omdat hout niet geschikt is voor deze scharnierende constructie. Het inkorten van deze trap is kan door er treden af te halen. Daarnaast kun je de trap stellen naar de situatie. Dit wordt vaak uitgelegd in de meegeleverde handleiding of een montagevideo. 

Elektrische vlizotrap

Dit is eigenlijk een schaartrap met een extra toevoeging. Deze trap kun je met een afstandsbediening openen en naar beneden laten komen. Daarnaast is deze trap voorzien van twee leuning. Uitermate geschikt voor wat oudere mensen of mensen met reuma of dergelijke waardoor ze kracht verliezen. 

soorten vlizotrappen