Niets zo vervelend als een enorme huilbui tijdens het snijden van een ui. De tranen rollen letterlijk over je wangen en je kunt er niets aan doen. Of toch wel? Ik deel een aantal oplossingen zodat uien snijden een klusje wordt zonder tranen! 

Uien snijden

Voordat ik de oplossingen met jullie deel, zal ik eerst even uitleggen waarom je eigenlijk huilt tijdens het snijden van uien. Wanneer je een ui snijdt komt er een gas vrij. Dit gas is zwavel. De zwavel wordt vervolgens aangetrokken door vocht. Je ogen zijn altijd wat vochtig dus daar wordt het gas naartoe getrokken. Vervolgens beginnen de tranen rijkelijk te vloeien door het zwavelzuur. Hierdoor heb je nog meer vocht in je ogen, waardoor het zwavel er nog sterker naartoe getrokken wordt. Sommige mensen hebben er meer last van dan anderen. Extra vervelend natuurlijk als jij behoort tot die groep die er wel last van heeft. 

De oplossing

Gelukkig hebben we een hele lijst met tips zodat jij de volgende keer niet meer hoeft te huilen tijdens het snijden van een uitje. Wil je echt 100% garantie dat het werkt? Pas ze gewoon alle 4 toe zou ik zeggen! 

Oplossing 1: Gebruik een uiensnijder

De gemakkelijkste en meest efficiënte manier om tranen tegen te gaan tijdens het snijden van uien, is om een uiensnijder te gebruiken. Dit apparaat snijdt je ui in kleine stukjes. Doordat de ui afgesloten is, krijgt de zwavel geen kans om tot je ogen te komen. Daarnaast is het natuurlijk ook enorm snel en gemakkelijk om een snijder te gebruiken in plaats van alles met de hand te snijden! 

Oplossing 2: Zet de afzuigkap aan 

Gas verplaatst zich natuurlijk door de lucht. Door een afzuigkap aan te zetten wordt de zwavelgas daarnaartoe getrokken. Zo kan het gas je ogen niet bereiken! 

Oplossing 3: Maak je mes en snijplank vochtig

Zoals in de uitleg beschreven was, trekt zwavelgas naar vocht. Door je mes en snijplank nat te maken zal het gas daar eerst naartoe trekken in plaats van je ogen.

Oplossing 4: Kauwen 

Dit is mijn persoonlijke tip: kauw op iets. Zelf doe ik altijd een kauwgom in mijn mond voordat ik een ui ga snijden. Zo heb ik er eigenlijk nooit last van. Hoe “heter” de kauwgom, des te beter het werkt. Probeer maar eens! 

Hebben jullie ook al gelezen hoe je jouw koffiemachine het beste kunt ontkalken en hoe je vervolgens de allerlekkerste cappuccino maakt?