Wil je je huidige woning een upgrade geven? Of heb je net een oud huis gekocht waar je wat leven wilt inblazen? Wat het ook mag zijn, het renoveren van je huis kan een grote uitdaging zijn. Er komen namelijk veel zaken bij kijken als je je woning compleet wilt transformeren. In dit blog geven we je wat tips die je kunnen helpen om je huis succesvol te renoveren.

Kies voor duurzame materialen

Bij een renovatie moet je nadenken op de lange termijn, aangezien het een grote investering is. Zorg er dus voor dat de materialen niet snel slijten en goed tegen schade kunnen. Kies bijvoorbeeld voor buitengevels die gemaakt zijn van hout, steen of kunststof, want die hebben een hoge weersbestendigheid. Daarnaast is het verstandig om raamkozijnen te kiezen die gemaakt zijn van aluminium of kunststof. Deze materialen roesten namelijk relatief minder snel als er vocht ontstaat. In het algemeen is aluminium ook een goede optie voor meubels, omdat deze ook niet snel kromtrekken als ze vochtig raken. Pols dus naar slijtage, levensduur, weersbestendigheid en onderhoud wanneer je materialen kiest voor je verbouwing. 

Verzamel alle benodigde informatie en vergunningen

Voordat er een woningontruiming plaatsvindt, is het belangrijk dat je grondig onderzoek hebt gedaan naar de mogelijkheden en kosten van een renovatie. Hierbij helpt het om een realistisch budget op te stellen die alle kosten van materialen, arbeid en vergunningen opneemt. Daarnaast moet je ook de juiste vergunningen hebben voordat je aan de renovatie begint. Het verkrijgen van dit soort document hangt af van het project: voldoet het aan de wettelijke eisen en bouwvoorschriften? Check dit dus bij je gemeente. In de meeste gevallen is een meldingsplicht voldoende, maar het is verstandig om dit eerst na te lopen voordat je een ongevraagde boete op je deurmat krijgt.

renoveren van je huis

Controleer de huidige staat van het huis voordat je begint

Voordat je begint met de renovatie, loop dan eerst na of er geen stroom- of gasleidingen in de muren zitten. Veiligheid staat voorop, dus als je tijdens je werkzaamheden erachter komt dat dit soort bedrading en leidingen in je muren zitten, dan kunnen ze beschadigd raken. Er zijn verschillende detectieapparaten die kunnen helpen om te bepalen wat de exacte locaties van deze leidingen zijn. Daarnaast is het ook handig om de bouwtekeningen van je huis erbij te nemen, aangezien deze ook aangeven waar leidingen zitten. Uiteraard kun je de hulp ook van professionals inschakelen als je geen bouwtekeningen of detectieapparatuur bezit.