Ben je van plan om tuinmeubelen van hout te maken? Of ben je wellicht bezig met het bouwen van de schutting met onbehandeld hout? Dan is het verstandig om het hout te gaan behandelen met een buitenbeits. Dit heeft namelijk verschillende voordelen voor het hout. Allereerst zorg je er natuurlijk voor dat het hout wordt beschermd tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om hout te behandelen met een zwarte beits. Dit zorgt ervoor dat je het hout niet meer hoeft te schilderen. In dit blogbericht geven we je graag tips voor het beitsen van hout. 

Verschil tussen beitsen en lakken

Veel mensen denken dat het lakken van hout hetzelfde is als het beitsen van hout. Dat is echter niet waar. Het lakken van hout zorgt ervoor dat het hout beschermd wordt tegen invloeden van buitenaf. Beits werkt net iets anders. Het dringt namelijk door in het hout en beschermt het hout veel langer. Ook zorgt beits ervoor dat het hout veel beter beschermt is tegen vocht. Het vocht kan namelijk niet meer binnendringen in het hout. Hierdoor is het hout beschermt tegen houtrot. Als je het hout enkel met lak behandeld, is het veel minder beschermt tegen vocht. Hierdoor is het aanbrengen van een Nanocoat altijd het beste voor buitenmeubels. 

Gebruik je een binnen of buitenbeits?

Voordat je begint met het beitsen van hout, is het belangrijk dat je de juiste beits kiest. Er zijn namelijk verschillende soorten beits die je kunt gebruiken. Allereerst is het belangrijk dat je een keuze maakt tussen binnen en buitenbeits. Daarnaast is het afhankelijk avn welk soort meubel je gaat beitsen. Ga je bijvoorbeeld tuinmeubels voorzien van een beitslaag? Zorg er dan voor dat je een buitenbeits of tuinbeits gebruikt. Deze zorgen voor een goede bescherming tegen vocht en andere weersinvloeden. Heb je meubels voor binnen? Dan kun je hier een goede binnenbeits voor gebruiken. Deze geeft een mooier resultaat op het hout en is in de meeste gevallen geurloos.

Ga jij een project starten waarin je hout moet behandelen? Kies dan voor de beits van Wovar.nl. Hier vind je alle soorten beits die je nodig hebt voor jouw klus.

Een transparante of dekkende beits

Een andere keuze die je hebt, is het gebruik van een transparante beits of dekkende beits. Het voordeel van een transparante beits is dat de houtnerven mooi intact blijven. Als je het hout voornamelijk hebt gekozen voor de houtlook, dan zit je met een transparante beits zeker goed. Een dekkende beits daarentegen heeft een langere levensduur dan een transparante beits. Het nadeel is echter wel dat de houtnerven minder mooi naar voren komen. Wil je bijvoorbeeld het hout in een zwarte kleur schilderen? Dan is het een zeer goede keuze om voor een zwarte, dekkende beits te kiezen. Zo wordt het schilderen makkelijker en is het hout optimaal beschermt. 

beitsen van hout

Hoe ga je hout beitsen?

Voordat je gaat beitsen, moet je voorbereidingen treffen. Zorg ervoor dat het hout zo schoon mogelijk is. Hiervoor kun je het afspoelen en er met een zachte borstel overheen gaan. Vervolgens kun je het hout gaan repareren. je kunt beschadigingen opvullen en eventuele splinters verwijderen. Als je de beits gaat aanbrengen is het belangrijk dat het hout droog is. Verdun vervolgens de beits met terpentine zodat de beits nog beter in kan trekken. Verf vervolgens met de nerf mee en veeg druppels direct weg. Laat de eerste laag beits altijd 24 uur drogen. Voor het aanbrengen van de tweede en laatste laag, schuur je eerst het hout op.