Een vraag die mensen vaak stellen is of een houten vloer in de keuken kan. Hout gaat niet samen met water, dat weten we – echter is een vloer goed te beschermen met de juiste afwerking. Houd er wel rekening mee dat het afwerkingsproduct wel van goede kwaliteit moet zijn.

Beschermlaag
De afwerking creëert een goede beschermlaag die ervoor zorgt dat je houten vloer optimaal beschermt blijft tegen vuil en waterspetters (bijvoorbeeld als je tijdens het uitruimen van de vaatwasser water knoeit). Kijk wel uit met grote hoeveelheden water want het mag niet tussen de kieren lekken en te lang op de vloer blijven liggen. Dweil daarom ook nooit te nat! Heb je onverhoopt toch schade? Dan kun je dit vaak vergoed krijgen bij je verzekeringsmaatschappij (maar voorkomen is beter dan genezen!).

Welke afwerkingen zijn er mogelijk in de keuken?

De meest gebruikte afwerkingen voor houten vloeren zijn olie, lak en SKYLT (onzichtbare lak).

Vloer in de olie

Kies je bijvoorbeeld voor een afwerking met olie dan is je vloer goed beschermd en gaat deze erg lang mee, van tijd tot tijd moet de vloer wel goed onderhouden worden door het opnieuw te oliën, daarna is je vloer weer helemaal als nieuw. Je hebt de mogelijk om uit vele kleurtinten kiezen als je kiest voor deze afwerking.

Vloer met SKYLT (transparant)
Kies je ervoor om je vloer af te laten werken met SKYLT, dan heb je een “onzichtbare” bescherming op je vloer. Water en vuil hecht niet aan een SKYLT vloer. Een andere positieve eigenschap: de kleur, structuur en uitstraling van de vloer blijft zijn natuurlijke uitstraling behouden.

Vloer met lak
Als je een vloer wilt die wat minder onderhoud nodig heeft, kies je voor een lakvloer. Je kunt kiezen tussen een matte of glans variant. Het vuil hecht niet en de vloer gaat lang mee. Lak vloeren zijn tegenwoordig wat minder populair dan de hierboven genoemde afwerkingen. Lak zorgt ervoor dat de vloer er minder natuurlijk uitziet. Het voordeel van lak is dat er talloze kleuren beschikbaar zijn.

houten vloer in de keuken

Welke patronen zijn populair in o.a. de keuken?

Visgraatvloer met brede planken
Je hebt hem wellicht al wat vaker bij familie, vrienden of kennissen gezien: een visgraatvloer. De vloer is met de jaren ongekend populair geworden en een echte eyecatcher in huis. Laat je visgraatvloer leggen in je keuken en laat deze – voor het mooiste effect – overlopen naar je woonkamer. Zo creëer je een mooi geheel! 

De Hongaarse punt
De Hongaarse punt komt oorspronkelijk niet uit Hongarije, maar uit Italië. Deze vloer werd vroeger net als het broertje (de visgraatvloer) vaak gelegd in kastelen en later veel bij rijke Parijzenaren. Gelukkig zijn de houten vloeren tegenwoordig betaalbaar en worden ze steeds vaker in huizen gelegd. De Hongaarse punt is met vele interieurstijlen te combineren.

Planken vloer (rechte plank)
Wil je liever een wat rustiger patroon? Dan kies je voor een plankenvloer. Deze zijn dan weer te verkrijgen in verschillende lengtes en diktes. Plankenvloeren zijn makkelijker te leggen en dus wat goedkoper dan een Hongaarse punt of een visgraat vloer. 

Laat je adviseren door een adviseur

Weet je nog niet precies wat je wilt of wil je meer advies? Ga eens langs bij een specialist bij u in de buurt en leg daar je situatie uit – bij iedereen is de situatie verschillend en voor elke situatie is een passende oplossing.