De energieprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest. Dit geldt met name voor aardgas. Dit hebben veel mensen de afgelopen winter wel gemerkt. We hebben het allemaal gevoeld in onze portemonnee. Dat heeft er ook voor gezorgd dat steeds meer mensen zoeken naar manieren om te besparen. Maar hoe bespaar je op gasverbruik? Waar let je op? Wat zijn slimme manieren om snel extra geld te besparen op de energierekening? We zetten enkele tips op een rij. 

Hybride warmtepomp 

De meest effectieve manier om minder aardgas te verbruiken, is door deels zelfvoorzienend te worden. Andere methodes gebruiken om het huis of het water te verwarmen. Een hybride warmtepomp is hier uiterst geschikt voor. Het rendement warmtepomp verschilt per gebruiker. Dit hangt af van de pomp die je gebruikt, maar ook hoe je deze gebruikt. 

Wist je dat je in veel gevallen een subsidie aan kunt vragen voor het installeren van een warmtepomp? Kanttekening is wel dat je aan verschillende voorwaarden moet voldoen. Zo moet de pomp bijvoorbeeld door een professional worden geplaatst. Lees zelf na aan welke voorwaarden je precies moet voldoen en ontdek of je in aanmerking komt voor een subsidie. 

Wat kun je zelf doen? 

Je hoeft niet direct grote aanpassingen te doen om het gasverbruik te verminderen. Er zijn ook al veel dingen die je zelf kunt doen. Door simpele aanpassingen te maken, bespaar je al snel honderden euro’s op je energierekening. En hierbij hoef je echt niet extreem in te leveren op het wooncomfort. Hierbij kun je denken aan: 

  • Houd deuren gesloten en maak slim gebruik van je gordijnen. Laat op zonnige dagen zo veel mogelijk zon de ruimte binnenstromen. Is het kouder aan het worden? Sluit dan de gordijnen. Op die manier isoleer je de ramen beter en blijft de warmte langer in huis.
  • Zorg ervoor dat de temperatuur in huis zo stabiel mogelijk blijft. Zet de thermostaat enkel lager wanneer je gedurende langere tijd niet aanwezig bent. Anders is het niet rendabel om de temperatuur telkens te verhogen of juist te verlagen.
  • Je verbruikt ongemerkt veel gas tijdens het douchen. Daarom is het verstandig om minder lang en minder warm te douchen. Een simpele aanpassing die toch al snel tientallen euro’s per jaar kan besparen. Zeker in een groter gezin. 
handige tips om gas te besparen

Krijg meer inzicht in je gasverbruik 

Het is lastig om veranderingen door te voeren als je niet exact weet waar het misgaat. Probeer daarom eerst meer inzicht te krijgen in je gasverbruik. Een slimme meter komt hierbij erg van pas. Zo zie je dagelijks hoeveel gas er wordt verbruikt en waar dit getal vandaan komt. Dat maakt het eenvoudiger om aanpassingen door te voeren. Je kunt hiermee ook doelen voor jezelf stellen. Hoeveel gas wil je maximaal dagelijks gebruiken? Op welke dagen lukt dit je wel en op welke dagen niet? Op basis daarvan kun je een plan van aanpak maken.