Wil je je huis verkopen? Dan is het een goed idee een makelaar in te schakelen. Makelaars zijn er in overvloed, maar hoe weet je nu welke makelaar de meest geschikte is om jouw verkoop te begeleiden? Waar kun je zoal op letten? Een aantal tips om de juiste makelaar te vinden.

Waar is de makelaar aangesloten?

Kijk van tevoren waar de makelaar is aangesloten. Het is handig als de makelaar is aangesloten bij de brancheorganisatie NVM, bij Vastgoedpro of bij VBO. Als je weet dat de makelaar hier is aangesloten, weet je zeker dat de makelaar zich aan bepaalde regels moet houden.

Vraag een paar offertes van de verschillende makelaars. Let daarbij op de intrekkingskosten, welke werkzaamheden onder de courtage en eventuele opstartkosten vallen en welke bijkomende kosten je kunt verwachten. Het is altijd een goed idee om na te vragen of de genoemde bedragen inclusief of exclusief btw zijn.

Praat met elkaar

Voer verschillende gesprekken met verschillende makelaars. Zie het als een soort sollicitatiegesprek, waarbij jij de afdeling personeelszaken bent. Een huis op Funda zetten kan iedere makelaar, maar écht een huis verkopen, dat is een vak. Dat vereist speciale kwaliteiten. Wees kritisch in je gesprekken met makelaars en vraag door. Heeft de makelaar zich echt verdiept in de woning? Wat is diens plan om jouw woning snel en succesvol te verkopen?

makelaar vinden

Recensies bekijken

Bekijk ook recensies over de makelaar. We kijken naar reviews over van alles en nog wat: van merkschoenen tot een wasdroger. Waarom dan geen makelaars vergelijken en recensies bekijken? Je ziet op verschillende platformen hoe makelaars door hun klanten worden beoordeeld. Met deze recensies weet je ongeveer wat mensen ervan vinden.

Vraag ook rond in je omgeving. Kennen mensen in jouw omgeving de makelaar? Wat vinden zij ervan? Natuurlijk zijn recensies van mensen om je heen altijd waardevoller dan van een vreemde op het internet. Wanneer je bijvoorbeeld in Zaandam woont, is het goed op zoek te gaan naar een makelaar Zaandam. Verder weg is niet erg handig, omdat de makelaar dan waarschijnlijk minder kennis heeft over het gebied waar jouw huis staat.

Wees reëel

Wees reëel over de waarde van jouw woning, en vooral ook over de vraagprijs. Een makelaar die jou de hoofdprijs beloofd, is waarschijnlijk geen goede makelaar. Kritisch en realistisch zijn hoort erbij.