In Nederland houden we met zijn allen van tuinen die een mooie balans hebben tussen groen en stedelijk. Helaas zijn een groot aantal tuinen aan de kleine kant, waardoor het bij voorbaat haast onmogelijk lijkt om bomen in een kleine tuin te planten. Echter zijn er zeker wel mogelijkheden om dit voor elkaar krijgen. Ben jij op zoek naar een paar tips op dit gebied? Dan is het zeker een aanrader om de informatie in deze blog goed door te lezen. Op deze manier heeft ook jouw kleine tuin straks een paar prachtige bomen zoals een leilinde of leilaurier.

Slim omgaan met beperkte ruimte

In de eerste plaats is het belangrijk dat je bij het kiezen van bomen voor jouw tuin rekening houdt met de beschikbare ruimte. Er is namelijk niks vervelender dan dat je uiteindelijk een boom in jouw tuin hebt staan die de hele plek in de war schopt. Kies je bijvoorbeeld voor een leilaurier, dan is het verstandig om te weten dat deze boom ongeveer twee meter hoog en breed wordt. Heb je dus niet heel veel ruimte in jouw tuin, dan is het verstandig om te kiezen voor een boom die niet zo snel groeit. Dit geldt overigens ook voor bomen als de magnolia en de Japanse esdoorn.

Gebruik verticale ruimte

Ten tweede is het goed om te bedenken dat je niet altijd per se een boom in de grond hoeft te planten. Er zijn namelijk ook bomen die perfect geschikt zijn voor potplanting. Een van die bomen is de leilinde, die overigens niet groter wordt dan drie meter. Een andere boom die perfect geschikt is voor plantenpotten, is de magnolia. Dit maakt deze bomen uitermate geschikt voor tuinen waarin niet heel veel ruimte is.

kleine tuin boom

Houd veel ruimte rondom je bomen

Tot slot is het essentieel dat je niet vergeet om ook aan de grond rondom de boom te denken. Zorg er dus voor dat je niet te weinig of juist te veel ruimte hebt rondom de boom. Kies je bijvoorbeeld voor een leilaurier, dan is het verstandig om ongeveer drie meter rondom de boom vrij te houden. Op deze manier heeft de boom genoeg ruimte om te groeien en kun je er in de toekomst ook nog makkelijk bij voor algemeen onderhoud.

Al met al zijn er dus zeker manieren om bomen in een kleine tuin te hebben. Hoewel je deze manieren niet in elke tuin toe kunt passen, is er vrijwel altijd een methode beschikbaar voor je. Wij wensen je hoe dan ook succes in het gebruiken van bomen in een kleine tuin.