Een tijdje geleden schreef ik al een blog met de leukste werkplekken thuis. Ik dacht ik ga er wat verder op in, want waarom zou je eigenlijk voor een thuiswerkplek moeten kiezen?

Thuiswerken vs. kantoorwerken

Ik doe 30 uur per week kantoorwerk en zit hierbij dus eigenlijk gewoon 30 uur op mijn  kont in hetzelfde kantoor en dan heb ik het nog niet eens over de “verloren” reistijd gehad. Het is niet voor niks dat steeds meer mensen kiezen voor thuiswerken. Ik neem de voor- en nadelen even met je door:

Ruimte

Om te beginnen moet je natuurlijk wel ruimte hebben om thuis te kunnen werken. Wij hebben bijvoorbeeld geen kamertje over in huis om een eigen werkplek te kunnen maken. Als ik thuiswerk dan pak ik mijn laptop en ga ik aan de eettafel of keukenbar zitten. Prima te doen voor een enkele keer maar natuurlijk niet echt ergonomisch verantwoord. Heb je die ruimte wel tot je beschikking dan is het natuurlijk de vraag of je deze ruimte wilt opofferen voor een werkplek. Natuurlijk kun je er ook een combi ruimte van maken. Met een roomdivider kun je een klein kamertje eenvoudig in twee delen waardoor je bijvoorbeeld een home office en een wasruimte in 1 kunt maken.

thuiswerkplek

Benodigdheden

Dan moet je de aanschaf van alle kantoorinrichting natuurlijk niet onderschatten. Je moet investeren in goede degelijke producten. Dat kan natuurlijk een nadeel zijn maar anderzijds natuurlijk ook een voordeel. Je kunt namelijk je kantoor helemaal inrichten zoals je zelf wilt. Wil jij een brandweerrood bureau? Dan kan dat gewoon! Niemand die jou tegenhoudt.

thuiswerken

Afleiding

Dan is het tijd voor een persoonlijke reflectie. Ben jij juist iemand die, wanneer je alleen bent, juist harder en efficiënter kan werken of ben je juist sneller afgeleid. Het is prima natuurlijk als je even een wasje tussendoor aanzet (zeker als je die combiruimte hebt waar ik het net over had!) maar zorg er wel voor dat je je wel kunt focussen op je werk. TV, telefoon en kinderen zijn dus echt een No-go in jouw home-office.

thuiskantoor

Collega’s

Natuurlijk is het grootste nadeel het missen van je collega’s. Het is goed om sociaal verbonden te zijn met je collega’s, werkgever en je werkomgeving. Daarnaast is het vaak ook praktischer om met ze in 1 ruimte te zitten. Zo kun je even snel een vraag stellen in plaats van dat je dat weer per mail moet sturen of een telefoontje moet plegen. Maar wanneer je grotendeels van je werktijd gewoon op kantoor bent en bijvoorbeeld 1 dag in de week vanuit huis werkt dan geldt dit natuurlijk niet.

Ik droom er in ieder geval van om een eigen werkplek te hebben in huis. Al is het alleen al een excuus om weer een kamer van scratch af aan in te kunnen richten hihi.

Fotocredits: @andrea_groot @thehomeofacitymom @zas.en.zo @enter_my_attic