Als we iets hebben geleerd van de afgelopen jaren, is dat het niet vanzelfsprekend is dat we altijd maar de deur uit kunnen gaan. We hebben massaal onze woningen gerenoveerd om het zo comfortabel mogelijk te maken. We hebben gezelschapsspellen herontdekt, hebben een nieuwe babyboom veroorzaakt en zijn de keuken in gegaan. Die laatste zullen we de komende tijd waarschijnlijk blijven doen met al die stijgende kosten. Natuurlijk wil je wel het ultieme restaurant-gevoel wanneer je een mooie maaltijd op tafel zet. Benieuwd hoe je dat kunt doen? Wij geven tips! 

Thuis dineren als in een restaurant

Hoe heerlijk is het om samen een aantal uur in de keuken te staan (uiteraard met een heerlijk glas wijn), op je gemak te koken en uiteindelijk aan te schuiven aan je eigen 5 sterren maaltijd? 

Tip 1: de juiste tafelstyling

De smaak van je eten is uiteraard afhankelijk van de kookkwaliteit van de kok en de versheid van de ingrediënten, maar wist je dat jouw smaakbeleving ook wordt beïnvloed door de presentatie? Een mooi opgemaakt gerecht zal veel lekkerder smaken dan wanneer je het gewoon op je bord schept. Ook het servies zelf kan een positief effect geven op de smaakbeleving. Schaf daarom – voor speciale gelegenheden – servies, bestek en glazen aan die van restaurantkwaliteit zijn. https://horecacentrumamsterdam.nl/ is een horeca groothandel waar jij ook gewoon kunt bestellen. Je vindt er servies, pannen, maar ook allerlei apparatuur om jouw kookkunsten naar een hoger niveau te brengen!

thuis dineren als in een restaurant

Tip 2: de juiste ambiance 

Om echt het ultieme restaurant-gevoel te krijgen, moet je natuurlijk de juiste ambiance creëren. Zet een achtergrondmuziekje op, dim de lampen, leg een mooi linnen tafelkleed op je tafel, zet een kaarsje aan en zorg dat je eventuele oppas hebt (zodat je niet gestoord kunt worden). Wil je niet het gevoel hebben dat je “alleen” in je restaurant zit? Zoek dan eens op YouTube naar restaurantgeluiden. Je hoort dan zachtjes het geluid van andere mensen die praten of met hun bestek snijden. 

restaurant gevoel thuis

Tip 3: duidelijke rolverdeling 

Je kunt natuurlijk samen een 3 gangendiner op tafel zetten, maar je kunt er ook voor kiezen om omstebeurt een gerecht te maken. De één maakt dan bijvoorbeeld het voorgerecht klaar en dient het op. Vervolgens gaat de volgende de keuken in om het hoofdgerecht samen te stellen. Hoe dan ook is het belangrijk een duidelijke rolverdeling te hebben. Je wilt immers niet te lang met lege, vieze borden aan tafel blijven zitten. Iemand zal het netjes moeten afruimen en in de vaatwasser moeten zetten. Heb je al wat oudere kinderen? Gun ze een heitje voor een karweitje door jullie “ober” te zijn. 

Het allerbelangrijkste is om niet te kritisch te zijn. Geniet van het moment, de sfeer en natuurlijk van het gezelschap. Smakelijk!