Ze zijn nog steeds enorm populair: poster walls. Het is één van de meest eenvoudige (en budgetvriendelijke) manieren om af te wisselen in je interieur door middel van een kleine aanpassing. Maar voordat je kunt beginnen met wisselen van posters, is het wellicht wel handig om te weten hoe je het beste posters ophangen kunt. Ik geef daarom enkele handige tips. 

Posters ophangen

Het klinkt zo eenvoudig: hang je posters op aan een muur. Toch is het verstandig hier een doordacht plan voor te maken. Voordat je het weet heb je heel je muur vol met gaten zitten en passen je lijsten er niet eens. Je kunt natuurlijk een ophangsysteem gebruiken, maar zelfs dan is het handig van te voren een plan te hebben.  

Kies je posters uit 

Natuurlijk begin je bij het begin. Welke posters vind je mooi? Welke afmetingen? Wil je juist een poster wall met allerlei verschillende maten posters of kies je voor rust en eenvoud door hetzelfde formaat lijst keer op keer te gebruiken? Weet je nog niet helemaal wat je mooi vindt, dan is het verstandig eens op Instagram of Pinterest te zoeken naar poster walls. Kijk welke stijl je mooi vindt en sla hem op. Wanneer je posters gaat uitkiezen, weet je in ieder geval welke maten je moet bestellen. 

Kies voor eenheid 

Er zijn in principe geen regels voor een poster wall. Het is immers jouw eigen creatie en de mogelijkheden zijn ontelbaar. Toch is het wel belangrijk dat je posters een bepaalde eenheid uitstralen. Kies voor een bepaald kleurenpalet (zoals zwart-wit), een bepaald thema voor je posters of kies voor eenzelfde kleur lijst die telkens terug komt. Een poster wall is namelijk vrij druk van zichzelf. Eenheid zorgt dan juist voor de perfecte balans. 

Leg het op de grond klaar

Natuurlijk kun je nog even “spelen” met de volgorde van je posters. Leg ze simpelweg op de grond neer en verschuif de posters tot je tevreden bent met het resultaat. Dit kun je overigens ook in de voorbereiding al doen voordat je de posters gaat bestellen. Plak de posters simpelweg in een paint bestand en plaats de posters zoals je ze op de muur wilt hangen. Kun je ook meteen zien of de posters bij elkaar passen. 

Gebruik een ophangsysteem

Nu de tips voor het daadwerkelijk ophangen van je posters. Dit kan natuurlijk eenvoudig met een schroef of spijker in de muur, maar tegenwoordig zijn er ook speciale ophangsystemen verkrijgbaar. Ideaal als je houdt van afwisseling. Het scheelt in dat geval veel gaten dichtmaken naderhand. De ophangsystemen kunnen op een wand of op een plafond worden bevestigd en op zowel een betonnen muur, gipsplaten als op een bakstenen muur. Wanneer je de rails hebt geïnstalleerd is het alleen nog zaak om de haken er aan te hangen. Wist je trouwens dat er ook ophangsystemen met licht verkrijgbaar zijn? Super stijlvol en je zet er je poster wall ook nog eens echt mee in de schijnwerpers!

Wel gaten boren in je muur

Heb jij nou een oud huis en zie jij het niet zitten om een rail te gebruiken, dan kun je natuurlijk ook old-school gewoon gaten boren in de muur. Hier heb je ook enkele trucjes voor. Bij het maken van een plan heb je waarschijnlijk ook uitgemeten hoeveel centimeter er tussen de lijsten moet komen. Om dit precies zo uit te meten, moet je exact weten waar het ophangsysteem zich bevindt op de lijst. Dit kun je weten door alle kanten uit te meten, maar dat is vrij veel werk. Wat je ook kunt doen is een klein beetje pindakaas te smeren rondom de het schroefgaatje van de lijst (smeerkaas of iets dergelijks is natuurlijk ook toegestaan). Je duwt de lijst vervolgens tegen de muur aan op de plek waar hij moet hangen. Je boort een gat op die exacte plek en je poetst de pindakaas vervolgens van de muur. Vind je het nou een beetje vies om met smeerbaar voedsel aan de gang te gaan, dan kun je natuurlijk ook kiezen voor kneedgum, klei, dubbelzijdige tape of kauwgom. 

De laatste controle

Natuurlijk moeten je posters wel helemaal perfect hangen. Tijd dus voor een laatste controle. Pak je waterpas erbij en loop je lijsten 1 voor 1 af. Ze moeten waterpas hangen anders oogt je poster wall direct rommelig. Wanneer je poster wall helemaal netjes is, pak je er een stoel bij. En een koffie of thee. Vervolgens ga je zitten en geniet je – onder het genot van die koffie of thee – van je zelfgemaakte poster wall!