Een nieuwe vloer kiezen kan best wel spannend zijn. Je kiest een vloer namelijk voor heel wat jaren en wilt dus wel de juiste keuze maken. Voor je de daadwerkelijke vloer uit gaat kiezen is het handig de volgende vraag alvast voor jezelf beantwoordt te krijgen: Welk materiaal vloer kies je?

Materiaal vloeren

Waar je vroeger vooral kon kiezen uit een tegelvloer, een houten vloer of laminaat, is de keuze tegenwoordig nog veel groter. Een aantal jaar geleden zagen we de gietvloeren opduiken in woonkamers, maar de grootste verandering was toch wel de komst van PVC laminaat. Een vloer van PVC is immens populair sinds een aantal jaar. Waarom dat zo is en welke voordelen dit soort vloer ten opzichte van andere soorten vloeren heeft, dat lichten we even toe.

Hout

Wellicht de oudste soort vloer is een houten vloer. In Nederland vind je vooral eikenhouten vloeren. Een houten vloer heeft een prachtige authentieke look. Je moet er alleen wel bewust van zijn dat een houten vloer ook om goed onderhoud vraagt. Zo is het schoonmaken van een houten vloer wat lastiger dan andere soorten, omdat hout niet tegen allerlei schoonmaakmiddelen kan. Daarnaast heeft een houten vloer ook een grote onderhoudsbeurt nodig zo nu en dan. Wil je vloerverwarming? Ook dan kun je het beste voor een andere vloersoort kiezen, want het hout gaat uitzetten door de warmte.

houten vloer materiaal vloer

PVC

Een PVC vloer bestaat uit verschillende lagen. De topcoat zorgt voor een luxe uitstraling, maar over het algemeen is PVC laminaat vrij dun waardoor deze ideaal te combineren is met vloerverwarming. Het onderhoud van een PVC vloer is ook vrij eenvoudig. PVC vloeren zijn er in allerlei dessins en kleuren en kunnen ook in vele patronen worden gelegd. Als we dan toch een nadeel moeten noemen: doordat deze vloer dunner is ten opzichte van andere soorten, is het wel van belang dat de vloer eerst geëgaliseerd wordt om te voorkomen dat je oneffenheden ziet.

Tapijt

Inmiddels is tapijt niet meer zo populair. Simpelweg omdat het gewoon lastig schoon te maken is. Toch zijn er nog steeds veel mensen die kiezen voor tapijt op de bovenverdieping. Stof voelt nou eenmaal een stuk zachter en warmer aan, wanneer je ’s nachts uit bed moet om naar het toilet te gaan. Heb je jonge kinderen of huisdieren, dan adviseren wij toch om te kiezen voor een andere vloer en gebruik te maken van vloerkleden om het eventueel sfeervoller te maken.

materiaal vloer

Betonvloer

Zoals ik al aangaf, zijn betonvloeren ook enorm populair. Toch zie je nu steeds meer mensen terugkomen van hun keuze van een aantal jaar geleden. Er zullen namelijk altijd scheurtjes ontstaan na verloop van tijd. Je vloer heeft dan een goede onderhoudsbeurt nodig. Ook is het materiaal hard en koud en allesbehalve geluiddempend.

Laminaat

Een laminaatvloer is enorm betaalbaar en wordt daarom vaak gekozen op de bovenverdieping. Meestal bestaat een laminaatvloer uit vier laagjes kunststof. Het is gemakkelijk in onderhoud en wanneer je een kwalitatief goede laminaat vloer kiest, soms niet te onderscheiden van een echte houten vloer.

Tegels

Tegels zijn er in allerlei soorten kleuren en maten. Het is een onderhoudsvriendelijke vloer die enorm goed te combineren is met vloerverwarming. Een nadeel is wel dat de naden na verloop van tijd kunnen verkleuren en er “vies ” uit kunnen zien. Kies je voor vierkante plavuizen of voor een luxe natuursteen vloer?

plavuizen materiaal vloer

Naar welk materiaal vloer gaat jouw voorkeur uit?