We zijn massaal aan het bezuinigen op onze gas- en energierekening. De prijzen zijn hiervoor door het dak geschoten en ondanks dat er een compensatie is vanuit de overheid, is het toch verstandig op je verbruik te letten. Dat je de verwarming wat minder hoog zet, wellicht zelfs helemaal uit, betekent niet dat je het koud moet hebben. Er zijn namelijk allerlei simpele trucjes om de warmte binnen te houden en – nog belangrijker – de kou buiten.

Dé simpele tip

Laten we meteen met de deur in huis vallen. De simpele tip die je vandaag nog kunt uitvoeren is: zorg dat je gordijnen hebt hangen. Raamdecoratie zorgt er namelijk voor dat de warmte makkelijker binnen blijft en de kou die door ramen naar binnen kan komen, buiten blijft. Gordijnen met een dikke stof én voering zijn de beste gordijnen tegen de kou, maar je kunt ook werken met verschillende lagen gordijnen met meerdere rails of gordijnroedes. Een mooie doorschijnende stof bijvoorbeeld voor overdag en in de avonden trek je ook nog een dikke gordijn dicht. Niet alleen enorm praktisch, maar ook nog eens super sfeervol (en van sfeer krijg je het psychologisch natuurlijk ook warm).

kou buiten tips

Ook hier een gordijn

Wellicht woon je in een nieuwbouwwoning, dan heb je wellicht niet zo enorm veel aan de volgende tip. Is je huis wat ouder, dan zal het vast herkenbaar zijn wanneer ik zeg dat er bij onze woning enorm veel kou in de hal is. Deze kou komt door de kieren en naden van de voordeur. Ook het glas van de voordeur is bij ons niet van dubbelglas (het is een oude karakteristieke voordeur met een werkje en openslaand raampje erachter). Ook deze kou kun je eenvoudig bestrijden met een mooi gordijn. Wij kozen bijvoorbeeld voor een isolerend gordijn. We installeerden een mooie gordijnroede, maakte het isolerende gordijn op maat (dit kun je vaak eenvoudig “vast” strijken) en hingen hem op. Direct merkten we dat er minder kou naar binnen kwam.

Gordijnen in combinatie met

Gordijnen zijn natuurlijk ook enorm decoratief. Heb je bijvoorbeeld screens of rolluiken, dan zijn gordijnen niet echt noodzakelijk. Toch is het ook weer een extra laag om de kou buiten te houden. Op je slaapkamer staat het bovendien ook nog eens enorm sfeervol en zorgt het voor een extra romantische uitstraling.

Ga snel aan de slag met deze simpele tip om de kou buiten te houden en bespaar op je vaste lasten!