Het is nou eenmaal wetenschappelijk bewezen dat natuurlijk licht een mens goed doet. In huis willen we dan ook voldoende licht. Daarnaast willen we tegenwoordig maar al te graag besparen op onze gas- en energierekening, dus hebben we het liefste genoeg daglicht in huis zodat de lampen zo lang mogelijk uit kunnen blijven. Hoe je meer licht in huis kunt krijgen? Denk eens aan een lichtstraat

Kiezen voor een lichtstraat 

Een lichtstraat is eigenlijk gewoon een straat van lichtdoorlatende vensters in je dak. Hierdoor wordt de ruimte direct lichter, maar lijkt hij ook nog eens optisch groter. Ideaal dus wanneer je een kleinere/donkere ruimte hebt. Je kunt een lichtstraat toevoegen wanneer je een plat dak hebt, een mooie uitbouw en zelfs bij een overkapping in de tuin. Een lichtstraat uitbouw zorgt ervoor dat er toch voldoende licht in huis blijft. De mogelijkheden zijn enorm. Zo kun je kiezen voor een standaard maat lichtstraat, maar je kunt er ook een op maat laten maken. Zo past hij perfect bij je wensen en bij je interieur. 

lichtstraat inbouwen

Verschillende soorten 

Hoewel je misschien direct een beeld hebt bij een lichtstraat, zijn er toch meerdere varianten beschikbaar. Zo kun je kiezen voor dé perfecte lichtstraat voor jouw ruimte en woning. Hieronder de verschillende soorten even kort toegelicht; 

  • Lessenaar; een vlak glas dat schuin is gemonteerd. Ideaal om tegen een gevel aan te plaatsen.
  • Zadeldak; aan twee zijdes loopt het glas schuin naar boven. Zo krijg je als het ware een dakje van glas.  
  • Schilddak; Deze heeft 4 schuine zijden, daardoor komt die maximale lichtopbrengst
lichtstraat

Waar moet je op letten? 

Buiten het maken van de keuze voor welk model je kiest, moet je ook op enkele andere zaken letten. Hieronder enkele tips voor het kiezen van de perfecte lichtstraat; 

  • Let erop dat je kiest voor slanke profielen (des te meer lichtinval heb je) 
  • De ideale hellingshoek van een lichtstraat is 11 graden. Op die manier wordt het vuil van het glas naar beneden gespoeld bij regen.
  • Houd rekening met een levertijd van ongeveer 4-5 weken 
  • Kies voor dubbelveiligheidglas HR++ of trippleveiligheidsglas HR. Deze laatste zorgt ook nog eens voor extra isolatie! 
  • Kijk ook eens naar de mogelijkheid om zonwering toe te voegen aan je lichtstraat. Zo komt er nog steeds voldoende licht naar binnen, maar blijven de sterkste stralen buiten.
  • Laat je lichtstraat installeren door een specialist. Hoewel je wellicht een echte klusser bent, wil je niet eindigen met een lekkage. Besteed deze klus dus gewoon uit aan het bedrijf waar je de lichtstraat besteld.