Inmiddels al flink wat jaren geleden maakten wij een hemelbed. Nouja, de ombouw want een boxspring hadden wij al. Ik krijg er altijd veel reacties op, dus vandaar dat ik jullie in deze blog uit ga leggen hoe we het hebben gemaakt en deel ik natuurlijk ook een aantal andere mooie hemelbedden van Instagram.

Hemelbed maken

Een hemelbed kan naast functioneel (daarover later meer) ook enorm decoratief zijn. Je tovert je slaapkamer in enkele momenten om in een romantische plek. Zeker wanneer je niet al te veel ruimte hebt in je slaapkamer voor decoratie, zorgt een hemelbed er toch voor dat je een sfeervolle slaapkamer hebt.

hemelbed maken

Stappenplan

Ik gebruik geen afmetingen in mijn stappenplan omdat dit natuurlijk verschilt per bed. Wij hebben bijvoorbeeld een bed van 140×210 dus onze afmetingen zijn alles behalve standaard. Ook de hoogte van je kamer heeft invloed. Ons plafond is 330 hoog dus ruimte genoeg nog boven de hemel. Ondanks het feit dat ik geen maten deel, kun je toch aan de slag met dit handige stappenplan. Het meten zul je dan zelf even moeten doen!

Benodigdheden

  • Houten balken (8 stuks) 
  • Decoupeerzaag of hoekprofielen 
  • Afkortzaag 
  • Schroeven 
  • Eventueel hoekprofielen

Stap 1: Houten balken zagen

Laat ik beginnen te vertellen dat afkortzagen voor dit klusje heel handig zijn. Je kunt er heel eenvoudig balken mee op maat zagen. Met een afkortzaag weet je dat de balken perfect recht worden gezaagd en voorkom je lelijke naden. Heb je geen afkortzaag dan is het dus echt een aanrader om er een aan te schaffen of te lenen bij familie of een kennis. 

Wanneer je de maten op gaat meten moet je ervoor zorgen dat deze “strak” tegen je bed aankomt. Dit zorgt namelijk voor extra stevigheid. 

Stap 2: In elkaar zetten

Je kunt een hemelbed op vele manieren maken. Ik deel daarom 2 mogelijkheden met je: 

  • Met een decoupeerzaag halfhoutverbindingen maken 
  • Met hoekprofielen werken

Met een decoupeerzaag aan de slag 

Met een decoupeerzaag kun je heel eenvoudig halfhoutverbindingen maken. Zo vallen ze zeg maar als yin en yang in elkaar en vormen ze samen een stevig geheel. De lange balken (in de lengte van je bed) laat je onder doorlopen. De zijbalken missen dit onderste stuk en steunen als het ware op de lange balken. Deze methode is wel wat steviger dan hoekprofielen. Wil je toch het stoerdere karakter krijgen kun je natuurlijk ook altijd hoekprofielen toevoegen ter decoratie. Daarnaast zorgt het natuurlijk ook voor extra stevigheid bovenop je halfhoutverbindingen. 

Gebruik hoekprofielen 

Ben je niet zo handig met een decoupeerzaag en wil je gewoon rechte balken gebruiken? Dan zul je deze aan elkaar moeten schroeven en verstevigen met hoekprofielen. 

hemelbed

Stap 3: Decoratie 

Zo’n hemelbed is natuurlijk ideaal voor een klamboe. Muggen maken geen schijn van kans meer. In de wintermaanden kun je een hemelbed ook erg leuk decoreren. Zo kun je er een stoffen lap overheen hangen voor een romantische sfeer. Je kunt ook een doek spannen voor een “safari look”. Daarnaast bieden de balken natuurlijk ook extra ophang mogelijkheden. Wij hebben bijvoorbeeld de lampen om de balken gedraaid en ik heb een kandelaar opgehangen. Wees creatief! Je kunt bijvoorbeeld ook een Urban Jungle slaapkamer creëren door allerlei hangplantjes er aan op te hangen. 

En bekijk ook eens deze toffe hemelbedden: