Wil jij je fiets, kliko’s, barbecue en brandhout droog hebben staan? Dan is een afdakje een goede oplossing. Je kunt deze laten bouwen door professionals, maar het is een simpel klusje wat je ook zelf kunt klaren. Het kost je niet meer dan een uurtje! Met golfplaten, wat houten palen, nokstukken en het juiste bevestigingsmateriaal kom je al heel ver. En maak je geen zorgen, het zal niet al te duur zijn. Voor een goed resultaat kun je gemakkelijk goedkope golfplaten kopen

Stap 1: kies de golfplaat

De eerste stap is het kiezen van het soort en de kleur golfplaat. Ben je op zoek naar heldere pvc-golfplaten, sandwichpanelen in het antraciet of naar groene bitumen golfplaten? Deze keuze is aan jou. Houd bij je aankoop rekening met het feit dat er enigszins sprake zal zijn van overlap tussen de platen. Ga hierbij uit van zo’n vijftien centimeter overlap. 

afdak van golfplaten

Stap 2: Zorg voor een stevige basis

Met houten palen kun je een stevige basis maken voor je afdakje. Op deze constructie komen de golfplaten terecht. Onthoud hier dat je afdakje een hellend vlak dient te worden. Op deze manier kan het regenwater van het dak afglijden. 

Stap 3: het dak

Houd bij het plaatsen van de golfplaten rekening met de windrichting. Hiermee zorg je ervoor dat de wind zo min mogelijk grip heeft op het dak. Zorg ervoor dat de golfplaten vijftien centimeter overlappen met elkaar. Indien nodig kun je bij een te grote overlap de golfplaat op maat zagen. De laatste plaat moet hoogstwaarschijnlijk op maat worden gezaagd, dit is natuurlijk afhankelijk van hoe breed de constructie van het afdakje is. Zet de platen vast met goede schroeven of golfplaatnagels. Je werkt het dak af door het plaatsen van windveren. 

Stap 4: verf de basis (optioneel)

Je hebt zelf je golfplaten kunnen kiezen. Maar de houten constructie kun je natuurlijk ook personaliseren door deze een kleurtje te geven. Houd er wel rekening mee dat je speciale verf moet kopen, deze moet namelijk geschikt zijn voor een houten ondergrond én moet geschikt zijn voor buiten. Bij de bouwmarkten zijn er grote voorraden van dit soort buitenverf te vinden, maak je geen zorgen.

Zie je? Best simpel. In slechts vier stappen en met relatief goedkoop materiaal kun je binnen de kortste keren je eigen mooie afdakje in elkaar bouwen. Complimenten gegarandeerd!