Huishoudens houden zich de laatste jaren steeds meer bezig met het verduurzamen van hun woning. Denk bijvoorbeeld aan de groeiende populariteit van zonnepanelen plat dak montage. Het gebruik van zonnepanelen op een plat dak biedt verschillende voordelen ten opzichte van de montage hiervan op een schuin dak. Op een plat dak heb je de mogelijkheid de hellingshoek van de zonnepanelen te optimaliseren; bij een schuin dak ben je afhankelijk van de hellingshoek van het dak zelf. Daarbij worden voor platte daken moderne montagesystemen aangeboden, waarmee je zonnepanelen op zowel de oost- als westzijde legt. Zo profiteer je de hele dag van je zelf opgewekte groene stroom. 

Tip: Blubase, montagesysteem zonnepanelen, is een voorbeeld van een organisatie die deze opstellingen voor platte daken aanbiedt. Kijk eens op hun website om een beeld te krijgen van de mogelijkheden die je hierbij hebt en de voordelen die het je biedt. 

verduurzamende maatregelen groen huis

Stap over op een (hybride) warmtepomp in huis 

Houd bij het laten monteren van zonnepanelen op het dak van je woning rekening met toekomstige verduurzamende veranderingen in huis. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op het benodigde aantal zonnepanelen, om zo goed als energieneutraal te kunnen leven. Denk aan de investering in een (hybride) warmtepomp. Met een warmtepomp, ter vervanging van de klassieke cv-ketel, bespaar je veel energie en draag je bij aan het tegengaan van het veranderende klimaat. Een hybride model gebruikt uitsluitend gas, wanneer de temperatuur buiten heel laag is. De warmtepomp is in dat geval mogelijk niet in staat om de woning uitsluitend op basis van elektra te verwarmen. Het aantal dagen waarop het apparaat gas zal verbruiken is echter klein, zeker bij goed geïsoleerde woningen. 

Naden en kieren in huis opsporen en isoleren 

Waar het laten plaatsen van zonnepanelen en bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp ingrijpende veranderingen kunnen zijn, kun je een woning op verschillende andere manieren verduurzamen. Denk aan een simpel alternatief als het isoleren van naden en kieren rond ramen en deuren. Er zijn bij iedere bouwmarkt tochtstrips te koop, waarmee je deze naden en kieren eenvoudig zelf dicht. In plaats van tochtstrips kan ook het gebruik van kit helpen. Er zijn verschillende manieren om de naden en kieren te ontdekken. Dit doe je zelf door bijvoorbeeld een servet rond het raam vast te houden en de beweging daarvan te volgen. Alternatief is het gebruik van een gehuurde thermografische camera. 

Welke verduurzamende maatregelen heb jij al genomen?