Toen wij ons huis vorig jaar kochten, waren we vooral heel erg enthousiast over de tuin van 30 meter diep en 7 meter breed. Hier konden wij een mooie groene tuin van maken, maar tevens een leuke speelplek voor de kinderen. Inmiddels is de tuin volledig verbouwd en aangelegd. Een groot deel van onze tuin is op dit moment kunstgras. Een flinke investering, maar tot op de dag van vandaag elke cent waard. Graag wil ik mijn persoonlijke ervaring met jullie delen. Want waar moet je nou eigenlijk op letten, wat kost kunstgras en waar kun je kunstgras kopen? Ik beantwoord deze vragen in dit artikel.

Kunstgras kopen

Allereerst moet ik misschien wel de vraag beantwoorden: Waarom geen echt gras? Bij ons was het antwoord vrij simpel. Een grote tuin betekent ook een groot opzetzwembad in de zomer. Maar dan bedoel ik ook echt groot en diep. Een flink gevaarte dus die ervoor zorgt dat je pas gemaaide gras er na de zomer niet zo mooi meer bij staat. Daarnaast was de functie van het gras ook een veld om op te voetballen voor de kindjes. Ik zag mezelf al helemaal boos worden wanneer ze een sliding maakte en het gras zou beschadigen. Gras was dus echt geen optie voor ons. Kunstgras daarentegen wel. Maar het moest wel echt lijken!

Waar koop je kunstgras?

Nou krijg ik vaak de vraag: waar heb je het kunstgras bekeken voor je het kocht? Het antwoord is heel simpel: gewoon bij ons op de bank! Ik heb namelijk het kunstgras online besteld. Ideaal als je het mij vraagt. En voordat je het uiteindelijke kunstgras kiest, bestel je gewoon eerst een aantal stalen. Aan de hand van wat gegevens die erbij staan op de website, kun je al wel een selectie maken. Vaak geeft de producent een aantal cijfers aan de verschillende soorten kunstgras. Zo is de echtheid beoordeeld, de grashoogte en de zachtheid. Zo kun je zelf bepalen wat voor jou het zwaarste weegt. Ook staat er vaak bij of het geschikt is voor een zwembad, huisdieren etcetera.

Deze selectie kun je thuis eenvoudig met elkaar vergelijken. Ik heb ook de stalendoos laten zien aan meerdere kennissen en familie. Gewoon om te kijken of ze dezelfde uit zouden kiezen. Vaak was dat ook het geval. Onafhankelijk zijn zij natuurlijk want zij laten de prijs bijvoorbeeld niet meewegen in hun beslissing.

kunstgras
kunstgras trampoline
kunstgras of echt gras

Wat kost kunstgras?

Dat is helemaal afhankelijk van welk type kunstgras je besteld. Ik kan wel alvast verklappen dat je niet hoeft te schrikken van 30 tot 40 euro per m2 wil je een beetje mooi kunstgras hebben. Daarnaast komen er nog extra benodigdheden bij zoals een doek voor onder het kunstgras, haken etcetera. Wij hadden een kunstgras uitgekozen van 39,95 per m2, hadden een stabilisatiedoek bestelt voor eronder, haken en kunstgrastape (omdat het niet uit 1 stuk kon worden gelegd). Uiteindelijk waren we 3000 euro verder. Maar dat komt natuurlijk ook omdat wij best een groot oppervlakte nodig hadden.

Kunstgras zelf leggen of laten leggen?

Tot slot kun je er nog voor kiezen om het kunstgras zelf te leggen of te laten leggen. Wij hadden net een nieuwe dik zandbed aangelegd in onze tuin. Dit is natuurlijk de perfecte ondergrond. Ook gebruikte we een stabilisatiedoek om verzakkingen te voorkomen. Hoe dan ook is mijn tip om het zelf goed te leggen (neem er je tijd voor en bespaar niet op de voorbereiding) of door het te laten leggen. Bij ons ligt onze grasmat er enorm strak in, maar ik zie weleens anders voorbij komen. Doodzonde natuurlijk want het is best wel een investering.

kunstgras leggen
kunstgras kopen
kunstgras kiezen

Ook zien hoe we plantenbakken maakten met u-elementen?