Waarschijnlijk denk je er niet al te vaak bij na, tot het te laat is en je zichtbaar mankementen ziet. Je kozijnen onderhouden is daarom enorm belangrijk. Het zorgt er niet alleen voor dat je kozijnen er mooi uit blijven zien, maar het zorgt ook voor een langere levensduur van je kozijnen. En dat laatste zorgt er dan weer voor dat het voor dat het beter voor het milieu en je portemonnee is. Benieuwd hoe je jouw kozijnen onderhouden kunt en naar enkele handige tips? Lees dan vooral dit artikel even verder.

Kozijnen onderhouden

Er zijn verschillende soorten kozijnen verkrijgbaar. Voor de duidelijkheid: wij praten in dit artikel over het onderhoud van je houten kozijnen en we hebben dé ultieme tip voor een langere levensduur van je kozijnen. We gaan het in dit artikel namelijk ook hebben over neuslatten. Zo kom je te weten wat het zijn, waar het voor dient en vooral wat het jou oplevert!

Neuslatten

Voorkomen is beter dan genezen. Onderhoud kost tijd en die hebben we tegenwoordig vaak niet echt. Hoe gemakkelijker en efficiënter het onderhoud: des te blijer we worden. Neuslatten helpen daarbij. De onderhoudskosten worden met 50% verlaagd. Het systeem is eigenlijk enorm eenvoudig. Door het aanbrengen van neuslatten blijft het onderliggende kozijn droog. De afstandhouders tussen het profiel en kozijn zorgen voor een optimale ventilatie. Dat is ook belangrijk voor een droog onderliggend kozijn. Wanneer je kozijn droog blijft, zorgt dit ervoor dat houtrotschade niet meer voorkomt en verfgebreken uitblijven. De neuslatten worden gemaakt van steenvezel. Zo heb je de uitstraling van hout, maar ook de sterkte en duurzaamheid van steen.

Normaal onderhoud van je kozijnen

Heb jij nou nog geen neuslatten dan is het belangrijk je kozijnen goed te onderhouden. Voer, om te beginnen, regelmatig een inspectie uit. Controleer op tekenen van schade, zoals scheuren, barsten of verf die begint te bladderen. Des te eerder je problemen detecteert, des te gemakkelijker los je het op. Je moet je kozijnen regelmatig schoonmaken met een mild schoonmaakmiddel. Wanneer je dat doet, kun je tegelijkertijd die inspectie uitvoeren.

Wanneer je ziet dat verf begint te bladderen of te vervangen, overweeg dan om de kozijnen opnieuw te schilderen. Dit beschermt het hout tegen vocht. Je kunt ze tevens periodiek behandelen met een geschikt insectenwerend en schimmelwerend middel om schade door insecten en schimmels te voorkomen.

kozijnen onderhouden tips

Als je ernstige schade aan je kozijnen opmerkt, zoals rot hout of structurele problemen, overweeg dan om beschadigde onderdelen te vervangen om verdere schade te voorkomen.

Zoals gezegd is voorkomen beter dan genezen. Wellicht kende je het fenomeen neuslatten nog niet, maar wil je er nu zeker meer over weten en ze zelfs toepassen bij jouw kozijnen!

Lees ook eens;
 Zelf je dak onderhouden aan de hand van deze 5 stappen
Redenen waarom het onderhouden van je cv-ketel zo belangrijk is