Heb je een cv-ketel thuis om jouw woning te verwarmen? Dan is het van belang dat je deze goed en regelmatig blijft onderhouden. Dit kun je zelf doen, maar het is ook een mogelijkheid om hulp in te schakelen voor onderhoud aan je CV ketel. Maar waarom is het zo belangrijk, het goed onderhouden van je cv-ketel? Hier zijn verschillende redenen voor. Om jou hier een beter beeld van te geven zetten wij deze hieronder voor je op een rijtje.

De levensduur verlengen

Een van de grootste voordelen van goed cv-onderhoud is het feit dat je hiermee de levensduur van de cv-ketel verlengt. Als je ervoor kiest om de cv-ketel helemaal niet te onderhouden, dan zorgt dit vaak sneller voor problemen. Dit moet je zien te voorkomen en dit is mogelijk door het regelmatig te onderhouden. Met netjes onderhoud haal je er echt het maximale uit en hoef je niet na slechts een aantal jaar alweer een nieuwe te installeren.

Het is veiliger

Ook niet geheel onbelangrijk is het feit dat je door onderhoud zorgt voor meer veiligheid in huis. Hoe veiliger jouw cv-ketel is, hoe kleiner de kans is dat je te maken krijgt met bijvoorbeeld een koolmonoxidevergiftiging. Een slecht onderhouden cv-ketel is gevaarlijker dan eentje die goed is onderhouden.

Lagere energiekosten

Nog een reden om aan de slag te gaan met het onderhouden van je cv-ketel, is dat dit zorgt voor lagere energiekosten. En dat is natuurlijk altijd fijn, zeker als je vaak schrikt van het bedrag van jouw energierekening. Hoe efficiënter de installatie werkt, hoe minder energie het verbruikt. En hoe minder energie je hiermee verbruikt, hoe lager je energiekosten zijn. Een keurig onderhouden installatie werkt energiezuinig en hierdoor ben je dus niet onnodig veel geld kwijt aan energiekosten.

onderhouden van je cv-ketel

Minder kans op storingen en reparaties

Een andere fijne bijkomstigheid van een netjes onderhouden cv-installatie is dat je hierdoor minder kans hebt op storingen en grote reparaties. Als je zelf aan de slag gaat met het onderhoud of dit laat doen door een professional, komen eventuele gebreken of problemen sneller aan het licht. Mocht er een klein probleem zijn, dan kost het vaak niet zo veel geld om dit op te lossen. Wanneer je helemaal niets doet om de installatie te onderhouden en er zijn problemen, dan zijn de reparatiekosten meestal een stuk hoger. Hoe langer je niets doet aan onderhoud, hoe erger de problemen worden en hoe duurder het wordt om op te lossen.

Zoals je hierboven hebt gelezen zijn er meerdere redenen om aan de slag te gaan met het onderhouden van je cv-ketel. Hoe vaak je hiermee aan de slag moet gaan, hangt af van de fabrikant. Denk hierbij aan één keer per jaar, één keer per twee jaar of zelfs slechts één keer in de drie jaar. Hoe vaak het ook aangeraden wordt, laat het niet zomaar aan je voorbijgaan. Het goed onderhouden van je cv-installatie heeft diverse voordelen, dus maak hier werk van.